De ce iubim ritualurile si traditiile de sarbatori – explicatia unui antropolog

Simplul gand la tradițiile de sarbatori aduce zâmbete și provoacă senzații de anticipare și nostalgie. Aproape putem să mirosim lumânările, să gustăm din meniurile speciale, să auzim colindele familiare.

Ritualurile marchează unele dintre momentele cele mai importante din viața noastră, de la repere personale, cum ar fi zilele de naștere și nunți la festivitățile de sezon, precum sărbătorile religioase, cum ar fi Crăciunul. Și cu cât este mai important momentul, cu atât mai mare este ritualul, conform theconversation.

Există multe motive pentru a prețui ritualurile familiei. Cercetările arată că pot aduce diverse beneficii psihologice, ajutându-ne să ne bucurăm de noi, să ne conectăm cu cei dragi și să ne oferim un răgaz de la stresul zilnic.

Un tampon pentru anxietate

Viața de zi cu zi este stresantă și plină de incertitudini. Având un moment special al anului când știm exact ce să facem, ne asigură un sentiment confortabil de structură, de control și de stabilitate.

Experimentele de laborator și studiile de teren arată că acțiunile structurate și repetitive implicate în astfel de ritualuri pot acționa ca un tampon împotriva anxietății, făcând lumea noastră un loc mai previzibil.

Multe din aceste ritualuri pot fi realizate și cu alte ocazii pe tot parcursul anului. Dar în timpul sezonului de vacanță, acestea devin mai semnificative.

Mâncăruri plăcute

Nici o tradiție de vacanță nu ar fi completă fără o masă festivă. De când primii oameni s-au adunat în jurul focului pentru a-și frige vânatul, gătitul a fost una dintre caracteristicile definitorii ale speciei noastre.

Durata lungă petrecută în bucătărie și în sala de mese în timpul pregătirii și consumului meselor de vacanță au aceleași funcții sociale ca și vatra strămoșilor noștri. Masa ceremonială simbolizează comunitatea, aduce întreaga familie în jurul mesei și netezește calea pentru conversație și conexiune.

Toate culturile au ritualuri care se concentreaza pe pregatirea alimentelor și mâncare. Tradiția evreiască impune ca toate alimentele să fie alese și pregătite conform unor reguli specifice (Kosher). În unele părți ale Orientului Mijlociu și India, numai mâna dreaptă trebuie să fie folosită pentru a mânca. In multe țări europene, este important să închideți ochii în timp ce faceți un toast pentru a evita șapte ani de sex prost.

Desigur, ocazii speciale necesită mese speciale. Cercetările arată că realizarea unui ritual înainte de masă îmbunătățește experiența culinara și face ca mâncarea (chiar și morcovii simpli!) să pară mai gustoasă. Alte studii au constatat că, atunci când copiii participă la pregătirea produselor alimentare, se bucură mai mult de mâncare și cu cât petrecem mai mult timp pentru pregătirea unei mese, cu atât mai mult ajungem să o apreciem.

A darui

Schimbul de cadouri este des intalnit în timpul acestor perioade. Din perspectivă rațională, acest lucru ar putea părea inutil, pentru ca irosesti resurse. Dar nu subestimati importanta acestor schimburi. Antropologii au remarcat că, printre multe societăți, daruirea ritualizată a cadourilor joacă un rol crucial în menținerea legăturilor sociale prin crearea unor rețele de relații reciproce.

Astăzi, multe familii își dau reciproc liste de cadouri dorite pentru sărbători. Partea buna a acestui sistem constă tocmai în faptul că majoritatea oamenilor ajung să obțină ceea ce ar cumpăra oricum – banii vor fi reciclați, dar toată lumea se bucură de satisfacția de a da și primi cadouri.

Importanta familiei

Cea mai importantă funcție a ritualurilor este menținerea și întărirea legăturilor de familie. De fapt, pentru rudele care locuiesc departe, ritualurile pot fi lipiciul care ține familia împreună.

Ritualul este un marker puternic al identității și al apartenenței la grupuri. Unele dintre studiile de teren au constatat că participarea la ritualurile colective creează sentimente de apartenență și generozitate sporită față de ceilalți membri ai grupului.

Tradițiile sunt deosebit de importante pentru copii. Cercetările arată că copiii care participă la ritualuri de grup devin mai puternic conectati cu colegii lor. În plus, mai multe amintiri pozitive despre ritualurile familiei par să fie asociate cu interacțiuni pozitive cu copiii proprii.

Ritualurile sunt rețeta perfectă pentru armonie în familie. Sigur că uneori trebuie sa faceti un drum lung pentru a ajunge acolo și veti intra in discutii politice poate conflictuale cu unii membri ai familiei, altii beau sau mananca prea mult. Dar, potrivit laureatului Nobel, Daniel Kahneman, este puțin probabil ca aceste lucruri sa influenteze experiența globală.

Cercetările lui Kahneman arată că atunci când evaluăm experiențele trecute, avem tendința să ne amintim cele mai bune momente și ultimele momente, acordând puțină atenție tuturor celorlalte.

Cu alte cuvinte, amintirea noastră despre vacanța de familie va consta mai ales în toate ritualurile, mâncarea bună, darurile și apoi îmbrățișarea tuturor de la sfârșitul petrecerii si când te vei întoarce acasă, vei avea ce sa astepti anul viitor.

SURSA: HOTNEWS

 Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *