De ce a fost nevoie ca Ministreul Sănătății să declașeze Mecanismului European de Protecție Civilă pentru asigurarea imunoglobulinei?

Criza imunoglobulinei de pe piața medicamentelor din România, departe de a se fi rezolvat, pare a-și fi găsit o soluție temporară prin declanșarea de către Ministerul Sănătății a  Mecanismului European de protecție civilă, la data de 05.03.2018.

Pentru a înțelege exact unde ne aflăm și care este gravitatea situației este nevoie să spunem câteva cuvinte despre Mecanismului European de Protecție Civilă. Uniunea Europeană, prinTratatul de la Lisabona, și-a asumat un rol fundamental cu privire la intervențiile în caz de dezastre, stabiind prin acesta temeiul legal  pentru acordarea ajutorului destinat persoanelor aflate în dificultate, indiferent de naționalitate, religie, sex sau origine etnică.

Conform siteului oficial al Uniunii Europene, începând din 2010, Comisia Europeană a instituit un mecanism mai solid și mai eficient de gestionare a dezastrelor. În prezent, ajutorul umanitar și protecția civilă intră în responsabilitatea unei singure organizații, ceea ce le sporește eficiența.

Mecanismul UE de protecție civilă acționează împreună cu finanțarea UE în domeniul ajutorului umanitar pentru a răspunde necesităților care apar în urma unui conflict sau a unei catastrofe, cum ar fi epidemia de Ebola, care a izbucnit în 2014. Acest mecanism a contribuit la furnizarea de provizii de urgență din partea țărilor UE, în timp ce Comisia Europeană a cheltuit peste 400 de milioane de euro sub formă de ajutor umanitar (potrivit datelor din februarie 2015).

La data de 05.03.2018, Ministerul Sănătății din România, țară membră a Uniunii Europene, a declanșat Mecanismul European de protecție civilă pentru asigurarea cantității  de imunoglobulină necesară tratamentului populației. Altfel spus, România solicită ajutorul umanitar al Uniunii Europene pentru a răspunde necesităților care au apărut în urma unui dezastru, catastrofe naturale sau un conflict.

Nici una din cauzele menționate nu au existat în România pentru a justifica declanșarea mecanismului de protecție civilă.

Fără îndoială, se poate constata existența unui dezastru în sistemul public de sănătate, fiind cunoscut faptul că pe piața medicamentelor din România s-a constatat lipsa a 432 de medicamente, printre care și unele vitale, imposibil de înlocuit. Situația era cunoscută de către autorități, fiind trase numeroase semnale de alarmă pe parcursul anului 2017. În anul 2017 România a înregistrat primul deces cauzat de lipsa imunoglobulinei de pe piața autohtonă a medicamentelor, fără ca situația să fie rezolvată de autoritățile responsabile.

La data de 16.01.2018, Administrația Prezidențială a invitat la discuții reprezentanții Fundației Pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), una din temele discutate fiind și lipsa medicamentelor vitale din România. La întâlnirea respectivă au participat reprezentanții FACIAS, doctor  Diana Loreta Păun, Consilier de stat, Departamentul de  Sănătate Publică și doctor Mihaela Bătăneanţ, din partea Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare.

Conform comunicatului de presă emis de FACIAS, România riscă în orice moment o nouă criză care să ducă la pierderi de vieți omenești. Pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului sunt 435 de notificări de retragere a medicamentelor din România, ceea ce face ca medicamente vitale să lipsească în continuare. Bolnavii sunt nevoiți să își procure singuri tratamentul, cu ajutorul rudelor, al prietenilor sau prin intermediul rețelelor de socializare.

FACIAS consideră că preîntâmpinarea unor crize precum cea a imunoglobulinei, în care mai mulți bolnavi cu imunodeficiențe primare și-au pierdut viața, trebuie să devină prioritate națională.

FACIAS a atras atenția în repetate rânduri că Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a adus sistemul de sănătate din România în pragul colapsului.

În aceste condiții ar fi redundantă întrebarea prin care prezența unor persoane pe fotoliile ministeriale, poate provoca în România anului 2018, dezastre care să declanșeze Mecanismul European de protecție civilă?

Sursa foto: Aktual24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *