Facebook construieşte o cameră ”de război”. Care este scopul?

Facebook construieşte o cameră ”de război” la sediul central din Menlo Park, pentru a identifica şi elimina orice tentativă de amestec în alegerile din SUA de la jumătatea mandatului, relatează Business Insider.

Alegerile sunt programate să aibă loc pe 6 noiembrie, iar Facebook creează un laborator informativ care va fi operat de unele dintre cele mai bune minţi din industria tehnologiei.

Samidh Chakrabarti, directorul pentru angajament civic al Facebook, a declarat pentru NBC News că operatorul reţelei de socializare trebuie să fie pregătită pentru orice, după controversa provocată de reacţia slabă avută în cazul intervenţiei Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016.

”Construim această cameră de război, o cameră fizică, cu oameni din companie din discipline diferite. Aşa încât, pe măsură ce vom descoperi probleme care ar putea apărea în orele de dinaintea alegerilor, vom putea lua măsuri rapide şi decisive”, a declarat Chakrabarti.

Acesta a afirmat, luna trecută, pentru site-ul Recode, că în această cameră vor exista mai multe ecrane pe care vor fi monitorizate activităţile neobişnuite de pe Facebook. Unele ecrane vor fi prevăzute şi cu alarme, care vor avertiza în legătură cu creşteri sau scăderi neaşteptate al activităţilor.

La aceste activităţi vor participa angajaţi ai Facebook în domeniul ingineriei, ştiinţei datelor, politicilor publice şi alte domenii ale afacerii, potrivit Recode.

Această cameră este importantă nu atât în privinţa tehnologiei cât a procesului de a avea oameni din domenii diferite…capabili să pună diagnostice şi să rezolve orice fel de probleme acute pe care le observăm”, a declarat Chakrabarti site-ului Recode.

În interviul acordat NBC, Chakrabarti a spus că Facebook se află într-o ”cursă a înarmării”, dar că este mult mai bine echipată decât era în 2006. Compania a adoptat instrumente pentru transparantizarea publicităţii, arătând utilizatorilor cine plăteşte pentru publicitatea pe platforma sa, în timp ce a detectat, blocat şi eliminat peste un miliard de conturi false, în ultimele şase luni.

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a prezentat din nou detaliat eforturile reţelei de socializare pentru a combate manipularea politică şi astfel pentru a „proteja democraţia“, o luptă numită drept „cursă a înarmărilor“, potrivit Washington Post.

„Companii ca Facebook se confruntă cu adversari sofisticaţi şi bine finanţaţi, care cu timpul devin din ce în ce mai maligni”, a scris Mark Zuckerberg, potrivit articolului din WP. „Este o cursă a înarmărilor şi va trebui ca sectoarele publice şi private din SUA să-şi unească forţele pentru a proteja democraţia americană de ingerinţe externe“, a adăugat el, reluând o formulă lansată la audierea sa de la Washington, din primăvară.

Mark Zuckerberg enumeră de asemenea măsurile pentru combaterea manipulării: verificarea informaţiilor, identificarea de conturi false, verificarea amănunţită a agenţilor de publicitate …

Articolul intitulat „Protejarea democraţiei este o cursă a înarmărilor. Iată cum poate ajuta Facebook“ a fost publicat în timp ce numărul doi al grupului Sheryl Sandberg, şi directorul reţelei de socializare Twitter, Jack Dorsey, urmează să depună miercuri mărturie în faţa membrilor Congresului american.

Legiuitorii americani îi vor audia pe cei doi cu privire la „operaţiunile de influenţă străină şi utilizarea unor platforme media“, un subiect în care sunt implicate de doi ani grupurile din Silicon Valley, criticate cu regularitate pentru lipsa lor de reacţie în faţa unor campanii de dezinformare iniţiate din străinătate.

Participarea unui responsabil de la Google sau din partea companiei mamă Alpfabet nu a fost confirmată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *