TRUMP DEZLĂNȚUIT

Donald Trump a lansat recent noi atacuri prin Tweeter, în ceea ce presa americană cataloghează ca fiind o nouă etapă a mandatului magnatului imobiliar. Totuși, Donald Trump fost întotdeauna un om care a știut și căruia îi face deosebită plăcere să țină prima pagină a ziarelor și a televiziunilor și a demonstrat acest lucru cu mult mai devreme de a ajunge președinte al SUA.

Percepția generală de la începuturile mandatului său – că Trump ar putea să se autocenzureze în declarații și acțiuni, sau să fie ajutat în acest sens de o echipă de consilieri și de staff-ul de la Casa Albă, s-a diminuat până la punctul în care lumea întreagă va ajunge, foarte curând, să ia contact cu tot ceea ce înseamnă președintele Trump, în viziunea lui Donald Trump.

TRUMP 1.0

Raportat la ceea ce Donald Trump declara în campanie, la propriile convingeri ce sunt vizibile din declarațiile și afirmațiile sale (xenofobia și misoginismul sunt printre cele mai ușor de identificat), președintele Donald Trump de până acum nu a fost în totalitate ceea ce candidatul și magnatul Donald Trump și-a dorit să fie. Iar asta s-a întâmplat deoarece președintele SUA a fost înconjurat de specialiști în domeniile în care el nu avea expertiză – Trump este primul președinte american ce nu a deținut niciodată vreo funcție publică în administrație sau armată. Pot fi formulate numeroase ipoteze cu privire la motivația numirii anumitor persoane în funcții de nivel strategic la Casa Albă, dar este evident că Donald Trump a preferat la începuturile mandatului său să își apropie oameni pe care îi considera ca fiind de calitate și care, a crezut el, îi vor împărtăși viziunea radicală asupra modului în care ar trebui să conducă SUA.

Totuși, se pare că oamenii alături de care Trump a ales să lucreze – printre care generali cu vechime și succese notabile în teatre de război, oameni de afaceri, au înțeles că președintele SUA nu a ajuns să fie liderul lumii libere abordând o politică radicală, nechibzuită și impulsivă. Media a descris pe larg rolul pe care gen. Lt. H.R. McMaster, secretarul de stat Rex Tillerson sau consilierul pe probleme economice Gary Cohn l-au avut în a ține în balanță președinția lui Trump. Nu aș vrea să amestecăm aici rolul pe care l-ar fi avut Ivanka Trump și Jared Kushner –  cei doi par a face mai degrabă parte dintr-un exercițiu concomitent de imagine și nepotism al lui Trump, în dorința președintelui american de a-i urca pe cei doi pe culmi cât mai înalte la Casa Albă. Fiica și ginerele președintelui american, văzuți la început ca fiind doi piloni de stabilitate în furtuna Trump, și-au pierdut constant din încredere dintr-o cauză extrem de clară – publicul american și-a dat seama că cei doi, deși permanent prezenți pe lângă patriarhul clanului, nu au habar de nimic ce înseamnă guvernare și nici nu fac ceva în acest sens.

Trump 2.0

Media americană a fost generoasă în a analiza ceea ce pare acum un Trump dezlănțuit, un președinte care se apropie din ce în ce mai mult (din nefericire pentru toți) de omul Donald Trump. Recentele tweet-uri ale președintelui american, în care a luat la țintă NAFTA, Amazon, CNN, Obama, Partidul Republican, media în general, etc., au generat o întrebare la nivelul publicului referitor la motivul pentru schimbarea lui Donald Trump.

Poate că principala discuție aici nu este întrebarea ”ce s-a schimbat”, deoarece Donald Trump nu s-a schimbat niciodată – este același om, cu aceleași idealuri vanitoase și egoiste din perioada în care și-a anunțat candidatura. Schimbarea nu este la Trump, ci la oamenii din jurul său – președintele american își elimină ”centurile de siguranță” sau este părăsit de acestea. Personaje cheie în a echilibra politica internă și externă americană sunt îndepărtate sau aleg să părăsească corabia lui Trump, puternic zdruncinată de lupte interne, investigația lui Robert Muller și tot felul de acuze venite din zona de cancan a societății americane. Ca și paralelă, când Bill Clinton s-a aflat în centrul scandalului privind relația sa cu Monica Lewinsky, America a fost șocată. Acum, când Donald Trump este în pragul unui eveniment mediatic similar, parcă publicul nu mai pare atât de surprins, iar asta se întâmplă fiindcă este deja obișnuit cu ceea ce este capabil să facă omul Donald Trump.

Cireașa de pe tortul plecărilor de la Casa Albă pare să fie Hope Hicks, directorul de comunicare al lui Donald Trump, persoană descrisă de media americană ca fiind instrumentală în traducerea ordinelor și gândirii haotice a lui Trump în mesaje lizibile pentru lumea largă. Hope Hicks a dezvoltat o capacitate extraordinară de a anticipa și executa eficient ceea ce președintele Trump dorea, lucru recunoscut și de Hogan Gidley, purtător de cuvânt al administrației prezidențiale. Faptul că Hope Hicks, cea care și-a început aventura profesională cu Donald Trump din momentele incipiente ale campaniei sale prezidențiale, a ales să părăsească Casa Albă arată nivelul de frustrare și anxietate generat în staff-ul de la Washington de Donald Trump. Hope Hicks a fost descrisă ca având rolul de detensiona atmosfera în rândul echipei lui Trump, fiind cea care reușea să unească un colectiv decimat de atmosfera creată de Trump.

TRUMP 3.0?

Ce urmează pentru Donald Trump ar putea primi un titlu hollywood-ian de genul ”Donald Trump: Origins”. America va avea ocazia să-l vadă din ce în ce mai des, în adevărata lui splendoare, pe omul pe care l-a ales să îi fie președinte. Un om care se înconjoară din ce în ce mai mult de yes-man dispuși nu să îi ofere sfaturi ci doar să îi valideze ideile, personaje care, din nefericire pentru statul american, nu dețin vreo calitate oficială în aparatul american dar care, cel mai probabil, îl sfătuiesc pe Donald Trump în chestiuni strategice. Oricine își poate imagina foarte ușor că promoterul de box Don King, care și-a petrecut recent un weekend alături de Trump la Mar-a-Lago, ar putea deveni un nou membru ale echipei magnatului imobiliar, ca șef al vreunui serviciu secret chiar. Doar timpul ne va spune cât de mult vom vedea din adevăratul Trump și cât de mult va afecta acest lucru nu doar America ci, din păcate, și lumea întreagă.

În încheiere, o scurtă paralelă (din categoria monden): în istoria SUA au existat doar 2 președinți care să fi făcut obiectul unui ”roast” (eveniment de stand up în care invitatul de gală este luat la rost (pun intended) de către ceilalți participanți, de obicei comedianți)- Ronald Reagan și Donald Trump, ambii obișnuiți ai camerelor de luat vederi.

Diferențele între cei doi ar fi că istoria l-a ținut minte pe Reagan ca ”The Great Communicator”. Iar printre cei care l-au luat peste picior pe Reagan s-au numărat Dean Martin și Frank Sinatra, în timp ce de Donald Trump au făcut mișto Snoop Dog și Mike ”Situation” Sorrentino….

Sursă foto: Youtube.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *