Trump, întâmpinat cu proteste în Marea Britanie. Cât îi costă pe britanici securitatea președintelui SUA

Mii de britanici protestează la nivel naţional, pe fondul vizitei preşedintelui american Donald Trump şi a soţiei acestuia, Melania Trump, în Marea Britanie, unde liderul de la Casa Albă se va întâlni vineri după amiază cu regina Elisabeta a II-a.

Protestatari au lansat vineri pe cerul Londrei, lângă clădirea parlamentului britanic, un balon portocaliu de şase metri reprezentându-l pe Donald Trump ca pe un bebeluş în scutece, scrie presa britanică.

„Sistemul strâmb, fals, a aruncat cu tot ce a putut în mine… V-am spus că voi zbura şi iată-mă!”, l-au citat organizatorii, pe Twitter, pe „bebeluşul-Trump”.

Pe pagina lor de crowdfunding, protestatari baby-Trump susţin că au creat balonul pentru a arăta că Trump este „un copil mare, supărat, cu un ego fragil şi mâini mici”. „El este de asemenea un demagog rasist care reprezintă un pericol pentru femei, imigranţi şi minorităţi şi o ameninţare letală la adresa păcii mondiale şi a viitorului foarte apropiat al vieţii pe pământ”, afirmă ei.

Organizatorii acţiunii de lansare a balonului Baby-Trump au declarat că sunt „un grup de prieteni” şi nu s-au identificat cu niciunul dintre cele câteva grupuri de protestatari ce intenţionează să manifesteze la Londra în seara zilei de vineri. După ce au primit donaţii ce au depăşit 30.000 de lire (40.000 de dolari), ei susţin că intenţionează să folosească surplusul de bani pentru a trimite balonul într-o „călătorie în jurul lumii”.
Trump îl critică pe primarul Londrei

Unii critici l-au atacat pe primarul Londrei, Sadiq Khan, pentru că a permis acţiunea, după ce biroul său de presă a anunţat că el a aprobat-o pentru că „susţine dreptul la protest paşnic şi înţelege că aceasta poate lua numeroase forme”.

Preşedintele SUA a spus că nu se simte binevenit în Londra din cauza protestelor. El l-a acuzat pe Sadiq Khan că ar fi responsabil de numărul mare de imigranţi prezenţi în capitala britanică.

Măsuri se securitate de aproximativ 11 milioane de euro

Mii de poliţişti au fost mobilizaţi pentru această vizită, cu un cost estimat între 9 şi 11 milioane de euro, complicând o situaţie şi aşa tensionată de Cupa mondială de fotbal sau de otrăvirile cu Noviciok.
Numai 1.000 de poliţiști au fost prezenţi la Palatul Blenheim, unde s-a născut omul de stat britanic Winston Churchill şi unde soţii Trump au participat la o cină oficială găzduită de premierul Theresa May.

Preşedintele american Donald Trump a asistat, vineri, împreună cu premierul britanic Theresa May, la un exerciţiu militar la Academia Militară Regală de la Sandhurst, relatează The Associated Press.
Presa nu a avut acces la această vizită la academia militară, precizează AP.

Acest exerciţiu, la care au participat ofiţeri britanici şi americani, a avut loc după ce Trump a crticat dur planurile lui May cu privire la Brexit într-un interviu publicat în noaptea de joi spre vineri de ziarul The Sun.
Trump şi May s-au dus după aceea la Chequers, reşedinţa la ţară a premierilor britanici.

Guvernul May respinge criticile lui Trump pe tema Brexit

Guvernul Theresa May a respins criticile preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, privind abordarea în negocierile Marii Britanii cu Uniunea Europeană pe tema Brexit.
„Am ajuns la un acord intern privind propunerea pe care o adresăm Uniunii Europene, o formulă ce reprezintă absolut ceea ce au votat cetăţenii britanici” în referendum. „Au votat pentru preluarea controlului asupra fondurilor noastre, legislaţiei şi frontierelor, iar noi vom face exact acest lucru”, a reacţionat Downing Street.

Premierul britanic Theresa May şi preşedintele american Donald Trump vor purta o discuţie „pozitivă” privind relaţiile comerciale, în pofida recentelor critici aduse planului pentru Brexit, a declarat vineri ministrul britanic de Finanţe, Philip Hammond, citat de agenţiei Reuters.

Preşedintele american Donald Trump a criticat dur planul Guvernului Theresa May privind Brexit, explicând că liderul britanic nu a ţinut cont de recomandările sale, astfel că Statele Unite probabil vor prefera un acord comercial cu Uniunea Europeană, nu cu Marea Britanie.

Prima Doamnă lăsată în grija soțului premierului May

Prima Doamnă Melania Trump a vizitat Spitalul Regal din Chelsea, un azil în care s-au retras sute de foşti militari britanici.

Ea s-a despărţit de soţul ei vineri dimineaţa, pentru a efectua singură această vizită la acest spital vechi de peste 300 de ani, de pe vremea regelui Carol al II-lea al Angliei.

Prima Doamnă a fost primită de soţul premierului britanic Theresa May, Philip May. Ea s-a întâlnit cu elevi din regiune şi cu rezidenţi veterani ai spitalului, cunoscut drept Chelsea Pensioners.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *