Adrian Vasilescu, despre consecințele măsurilor fiscale: Nu cred că acționarii băncilor vor veni cu bani de acasă
Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR) Mugur Isărescu, a spus, sâmbătă, la Digi 24, că nu crede că acționarii băncilor vor veni cu bani de acasă, dacă taxa pe activele financiare le va afecta activitatea. El a precizat că în perioada crizei, acționarii străini au adus 4 miliarde de euro pentru a susține băncile din România.
„Când a apărut ordonanța, din text, se vede că ea va fi aplicată trimestrial, trimestru de trimestru, de patru ori pe an, se va percepe această taxă, pe care eu aș numi-o taxa pe inflație. Dacă societatea românească face inflație, băncile oricum sunt lovite de orice adiere de inflație, primele care sunt lovite sunt băncile. Așa că, după ce le lovești cu inflația, le mai pui și o taxă pe inflație. (…)Foarte multă lume mă întreabă ce sunt alea active? Titlurile de stat, mai bine zis împrumuturile date de bănci statului sunt active. Deci, statul vine la bancă, împrumută o sumă și îi mai pune pe urmă o taxă pe suma pe care o împrumută”, a spus Adrian Vasilescu.
Și creditele date populației și întreprinderilor sunt considerate active financiare.
„Vreau să spun Guvernului că ceea ce nu stă în picioare sub niciun fel este criteriul pe care l-a ales, în funcție de ROBOR peste 2%. De asta spun că devine o taxă pe inflație”, a adăugat Vasilescu.
ROBOR la 3 luni și la 6 luni este folosit pentru a calcula rata celor mai multe dintre creditele acordate populației. Taxa pe active este aplicată ca medie trimestrială a celor doi indici.
Consilierul Guvernatorului a explicat din ce motive BNR nu va reacționa în cazul în care băncile comerciale vor ridica propria marja pentru a acoperi costurile suplimentare cu ROBOR.
„Nu este nici rostul, nici dreptul Băncii Naționale de a interveni în această situație. Este posibil (să se întâmple o majorare a marjei – n.red.). Da, este posibil să crească (ratele – n.red.), numai dacă băncile se vor împrumuta mai scump între ele. ROBOR-ul este un indicator, de fapt, o medie a ratelor dobânzilor la care băncile se împrumută între ele”, a detaliat Vasilescu, potrivit mediafax.ro.
Consilierul Guvernatorului a subliniat că „indiferent de ceea ce vor face băncile”, dacă vor majora sau nu marja aplicată la credite pentru a compensa costurile legate de ROBOR, „Banca Națională nu are drept de intervenție”.