Marți, 13 pentru România! Comisia Europeană prezintă Raportul MCV. Va fi DEVASTATOR

Comisia Europeană (CE) a anunțat că urmează să prezinte o analiză detaliată în raportul MCV despre modificarea legislației în domeniul justiției. Evenimentul urmează să aibă loc marți,pe 13 noiembrie, iar CE a precizat că va ține cont și de cele două avize ale Comisiei de la Veneția.

Anunțul survine ca urmare a cererii formulate de Mediafax. „Am luat cunoștință în mod favorabil de cele două avize ale Comisiei de la Veneția pe Codurile Penale și Legile Justiției. Solicităm autorităților din România să le ia în considerare. După cum a declarat și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans în cadrul dezbaterii Parlamentului European: „În timp ce vom continua să dialogăm cu autoritățile române, în spiritul cooperării și în contextul Mecanismului de Verificare și Cooperare, Comisia trage concluziile adecvate dacă amendamentele la Legile justiției, Codurile penale și la Legile privind conflictul de interese și combaterea corupției nu țin cont de aceste preocupări„”, precizează un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Comisia de la Veneția, concluzii dure

Comisia de la Veneția a publicat raportul final privind modificările la Legile și Justiției și la Codurile Penale. Recomandările sunt foarte multe, dar mai ales, foarte dure. Astfel că, articole întregi din Codurile Penale ar trebui reformulate ca urmare a recomandărilor Comisiei de la Veneția. Oficialii europeni recomandă modificarea articolelor cu privire la faptele de coruție directă – darea de mită și traficul de influență, care practic sunt dezincriminate de Coaliția PSD-ALDE. De asemenea, modificarea abuzului în serviciu și a mărturiei minciunoase a fost criticată de Comisia de la Veneția. Abuzul în serviciu cu modificările aduse l-ar putea scăpa pe Liviu Dragnea de procesul în care în primă instanță a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare.

Măsurile de confiscare specială de asemenea trebuie reformulate.

În plus, experții cer autorităților din România să revizuiască complet proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală, astfel încât să nu aibă un impact negativ asupra funcționării sistemului de justiție penală.

Comisia atrage atenția asupra unor amendamente care ar trebui revizuite in detaliu, cum ar fi: comunicarea cu privire la investigațiile penale în curs (articolul 4), începerea urmăririi penale (articolul 305), pragurile probatorii și incapacitatea de a utiliza anumite forme de probă (articolele 139, 143, 153, 168), precum și dreptul suspecților de a fi informați si de a participa la toate actele de urmărire penală (articolele 83 și 92) . De asemenea, dispozițiile tranzitorii și finale să fie reconsiderate.

Și legile Justiției au fost criticate, Comisia de la veneția fiind de părere că modificările pot duce la slăbirea luptei anticorupție, dar și la presiuni politice asupra procurorilor. În plus, oficialii europeni nu agrează înființarea unei secții speciale pentr investigarea magistraților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *