18 state UE cer combaterea „ideei promovată de Rusia că Ucraina ar fi un stat eșuat”

Optesprezece țări membre ale Uniunii Europene au cerut Uniunii să fie „gata să reacționeze” în sprijinul Ucrainei în eventualitatea în care Rusia ar încerca să pună în pericol campania electorală pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din acest an, se arată într-un document al Uniunii văzut de corespondentul Europei Libere la Bruxelles. Documentul, semnat de Austria, Beligia, Marea Britanie, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Irlamda, Latvia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Suedia, urmează să fie discutat la reuniunea miniștrilor de externe din țările comunitare care va avea loc pe 18 februarie la Bruxelles.

La reuniune se va discuta situația din Ucraina și alegerile prezidențiale planificate pentru 31 martie, și cele parlamentare din acest an. Cele 18 țări cer măsuri care să combată „ideea promovată de Rusia că Ucraina ar fi un stat eșuat” și să „acorde asistență, inclusiv umanitară în regiunile din estul Ucrainei, unde luptele dintre forțele guvernamentale și separatiștii sprijiniți de Rusia au făcut până acum este 10.300 de victime. Documentul laudă eforturile autorităților din Ucraina pentru a promova reforme democratice și a consolida, prin Constitituție, drumul Ucrainei spre Uniunea Eurpeană și Alianța Nord Altantică.

Parlamentarii ucrainieni au votat să interzică prezența cetățenilor ruși în misiunile de monitorizare a alegerilor din acest an. Potrivit legii votate de Rada de la Kiev, observatori ruși nu vor fi admiși nici in misiunile de monitorizare a alegerilor sub egida OSCE. OSCE a transmit Kievului echipa de monitorizare a scrutinului presidențial din 31 martie, pe care se aflau doi cetățeni ruși. Potrivit textului proiectului de lege, care urmează să fie semnat de președintele Petro Poroșenko, Ucraina nu poate accepta observatori electorali dintr-o țara recunoscută de Parlamentul Ucrainei drept „un stat agressor și o putere ocupantă”.

După ce proiectul legii a fost votat de Radă, șeful Comitetului pentru relații externe al Dumei de stat de la Moscova, Leonid Sluțki, a pus sub semnul întrebării ceea ce el a numit „natura democratică a alegerilor din Ucraina” și a anunțat că va aduce subiectul în discuția OSCE la Adunarea Parlamentară a OSCE din această lună. Emisarul special american pentru Ucraina, Kurt Volker, a spus că Ucraina are nevoie ca alegerile să fie observate de OSCE, chiar dacă unii observatori sunt cetățeni ruși pentru a demonstra că respectă standardele democratice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *