24 de ani de închisoare pentru fosta preşedintă sud-coreeană

Un tribunal din Seul a condamnat-o pe Park Geun-hye, fost președinte al Coreei de Sud, la 24 de ani de închisoare pentru abuz de putere și corupţie, anunță AFP.

Tribunalul din Seul a considerat că Park Geun-Hye a abuzat de funcția sa și a complotat împreună cu o veche prietenă, Choi Soon-sil, pentru a primi zeci de miliarde de woni din partea unor companii importante precum Samsung şi Lotte. Banii ar fi urmat să ajungă la fundaţii nonprofit deţinute de prietena fostei președinte sud-coreene.

Fosta președintă a Coreei de Sud a fost găsită vinovată în 16 capete de acuzare, printre care corupţie, abuz de putere, mită şi dezvăluirea de secrete de stat. Prin aceeași decizie, Park a fost obligată și la plata unei amenzi în valoare de 18 miliarde de woni. Conform acuzării, fosta președintă ar fi constrâns companii sud-coreene să plătească 77,4 miliarde de woni (echivalentul a 59 milioane de euro) către două fundaţii controlate de către prietena și confidenta sa.

În cadrul procesului procurorii sud-coreeni ceruseră o condamnare de 30 de ani de închisoare pentru Park Geun-Hye şi o amendă de 118,5 miliarde de woni (echivalentul a 112 milioane de dolari).

Park Geun-Hye (66 de ani) a fost aleasă președinte al Coreei de Sud în anul 2012, fiind prima femeie din țara sa aleasă în această funcție. Park Geun-Hye este fiica dictatorului sud-coreean Park Chung-Hee, al carui regim brutal a durat 18 ani, până la asasinarea sa în 1979. În 2012, Park Geun-Hye, a ajuns la putere după ce l-a învins pe unul dintre opozanții istorici ai regimului tatălui sau, Moon Jae-In, figură a anilor negri care a plătit cu libertatea lupta sa pentru drepturile omului.

Park Geun-Hye a fost destituită pe 10 martie 2017 de cea mai înaltă instanță judiciară din Coreea de Sud, fiind obligată să parasească scena politică în urma scandalului de corupție. Ea a fost arestată imediat după destituirea din funcție fiind acuzată că ”şi-a folosit ilegal autoritatea prezidenţială, la cererea doamnei Choi, pentru a obliga întreprinderi să dea bani fundaţiilor”. ”Întreprinderile au fost constrânse să dea sume importante de bani, iar acuzata a lăsat-o pe doamna Choi să controleze fundaţiile, însă ea nu avea dreptul să o facă”, a afirmat judecătorul care a condamnat-o pe fosta președintă a țării. ”Sumele pe care acuzata le-a primit sau cerut în colaborare cu doamna Choi se ridică la peste 23 de miliarde de woni”, a adăugat acesta.

Choi Soon-sil, prietena fostei președinte, a fost judecată într-un proces separat și condamnată la 20 de ani de închisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *