25 septembrie, data la care CCR va analiza sesizarea Președintelui pe Codul de procedură penală

Sesizarea Președintelui României adresată Curții Constituționale cu privire la modificările operate de coaliția PSD-ALDE la Codul de procedură penală va fi discutată pe 25 septembrie. Alte două sesizări înaintate CCR de PNL și USR, respectiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție, va fi dezbătută de Curte pe 18 iulie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a atacat la CCR Codul de Procedură Penală, dar a transmis şi o scrisoare către şeful Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, în care îi solicită acestuia să aştepte mai întâi opinia Comisiei de la Veneţia şi apoi să dezbată dacă legile penale modificate de PSD sunt constituţionale sau nu.

Astfel, Klaus i-a transmis o scrisoare Președintelui Curții Constituționale, Valer Dorneanu, împreună cu sesizarea de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, prin care solicită ca termenul de dezbatere a sesizării să fie astfel stabilit încât opinia Comisiei de la Veneția să poată fi valorificată.

“Având în vedere tradiția bunei colaborări dintre autoritățile publice din România și organismul european care contribuie la dezvoltarea unui patrimoniu constituțional comun în Europa și care sprijină statele ce doresc să pună structurile juridice și instituționale în acord cu standardele și bunele practici internaționale în materie de democrație, pre-eminență a dreptului și protecție a drepturilor omului, vă adresez solicitarea ca termenul de dezbatere a sesizării de neconstituționalitate să fie astfel stabilit încât opinia Comisiei de la Veneția să poată fi valorificată”, scrie Iohannis în scrisoarea către Valer Dorneanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *