43% dintre americani cred că Trump va câștiga un al doilea mandat la Casa Albă

Procentul americanilor care cred că Trump câștigă în 2020 un al doilea mandat de președinte este de 43%, egal cu procentul celor care cred că președintele va pierde. Această egalitate e interesantă pentru că pe de altă parte 62% dintre americani cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită.

Fie alternative neconvingătoare din Partidul Democrat, fie talentul politic și instinctele de netăgăduit ale lui Trump îi fac pe mulți să creadă că, în ciuda exceselor, fostul om de afaceri poate câțtiga un nou mandat. Totul va depinde de evoluții viitoare în țară, dar și de maniera în care Trump va gestiona acest moment favorabil pentru el. Va continua să rămână cantonat în perimetrul investigațiilor – cea încheită și altele în curs, la Congres – sau va oferi țării o viziune constructivă, menită să atragă și electorat care nu face parte din baza sa eletorală, în prezent.

La o zi după veștile bune, președintele a revenit la asaltul asupra sistemului de asigurari medicale Obamacare. Mulți colegi de partid nu sunt multumiți că a făcut-o, susținând că republicanii nu au cu ce înlocui Obamacare. Dar Donald Trump știe pe ce butoane să apese pentru a-și impulsiona baza electorală și actualul moment îi este favorabil, notează europa liberă.

Preşedintele american Donald Trump şi-a continuat joi seara atacurile la adresa presei, a democraţilor şi a raportului procurorului special Robert Mueller pe care l-a numit „cea mai mare farsă din istoria politicii“ şi a susţinut că îl „exonerează total, complet“, scrie The Guardian. Trump a dedicat jumătate din discursul lui de aproximativ 90 de minute în faţa publicului din Grand Rapids raportului procurorului special Robert Mueller, cel care a investigat posibile legături între Rusia şi echipa de campanie a lui Trump la alegerile prezidenţiale din 2016.

Trump a numit acuzaţiile „prostii ridicole“. „Toţi democraţii, politicienii, presa de asemenea – persoane rele. Jurnaliştii necinstiţi, analiştii TV total mincinoşi au ajutat la săvârşirea cele mai mari farse din istoria politicii“, a afirmat Trump. El a precizat ulterior că investigaţia a fost de fapt un efort „de a anula rezultatele alegerilor din 2016“. „Nu a fost nimic mai mult decât un efort sinistru de a submina alegerile noastre istorice şi a sabota voinţa poporului american“, a declarat Trump. El a cerut în repetate rânduri ca cineva să fie tras la răspundere, iar publicul a scandat „închideţi-i“.

În alte momente, preşedintele a luat peste picior oponenţii democraţi, printre care şi „cel cu gâtul ca un creion Adam Schiff“ şi alt membru democrat al Congresului, Jerry Nadler, despre care Trump a afirmat că l-a „învins din nou“. Deşi Trump a repetat că Mueller nu a găsit niciun „complot şi nicio obstrucţionare“ a justiţiei, în rezumatul de patru pagini al procurorului general William Barr este precizat doar că Mueller nu a ajuns la nicio concluzie privind obstrucţionarea justiţiei, însă Barr a precizat că el a decis că nu existe destule dovezi pentru a urmări această pistă.

Democraţii şi republicanii i-au cerut lui Barr să facă public întreg raportul, el refuzând să facă acest lucru până în prezent. Trump a vorbit şi despre economie, asumându-şi meritele pentru o nouă fabrică propusă de Fiat Chrysler în Detroit. Deşi General Motors a anunţat recent că va concedia 18.000 de persoane şi va închide două fabrici în zona Detroit, Trump a asigurat mulţimea că pune presiune pe companie pentru a ţine fabricile deschise.

El a promis că va aloca 300 de milioane de dolari pentru Iniţiativa de Restaurare a Marilor Lacuri, deşi ultima sa propunere de buget prevede scăderea cu 270 de milioane a bugetului pentru mediu. Trump a atacat şi iniţiativa legislativă „Green New Deal“ a democraţilor despre care a afirmat că cere eliminarea avioanelor şi a vacilor. Trump a precizat şi că democraţii cer o lege care permite executarea bebeluşilor în Virginia. Preşedintele a făcut referire şi la zidul de la graniţa cu Mexicul în repetate rânduri, afirmând: „Apropo, construim zidul“. Mai târziu, el a afirmat că va călători la o locaţie neprecizată în câteva săptămâni pentru a dezvălui „secţiuni vaste ale noului zid“, publicul scandând „Construiţi zidul“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *