50 de europarlamentari în cer Ursulei von der Layen să-l demită pe Josep Borell pentru prestaţia din Rusia

50 de europaprlamenari, între care Eugen Tomac (PMP), Marian-Jean Marinescu (PNL), Nicolae Ştefănuţă (USR), Siegfried Mureşan (PNL), Dragoş Pîslaru (PLUS), Ramona Strugariu (PLUS) şi Dragoş Tudorache (PLUS), Gheorghe Falcă (PNL) şi Vlad Gheorghe (USR) au semnat o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care îi solicită să-l demită pe Josep Borell, şeful diplomaţiei europene.

Eoroparlamentarii îşi exprimă în scrisoare extrema îngrijorare în legătură cu „evenimentele umilitoare” din timpul vizitei lui Josep Borrell la Moscova care „au adus grave prejudicii reputaţiei Uniunii Europene”.

În textul scrisorii se afirmă că Borrell a acţionat din proprie iniţiativă atunci când a decis să se ducă la Moscova, fapt care „indică o ignorare totală a crimelor comise de către regimul Putin împotriva oponenţilor politici (….) Borrell eşuând lamentabil în demersul de a apăra interesele Uniunii Europene”.

Cererea europarlamentarilor susţine că „eroare comisă” de Josep Borrell de a se duce la Moscova şi „eşecul în apărarea intereselor şi valorilor UE” în timpul vizitei „au adus prejudicii grave reputaţiei Uniunii Europene şi demnităţii funcţiei de Înalt Reprezentat al UE pentru Afaceri Externe şi Securitate”.

În concluzie, semnatarii îi cer preşedintei CE să acţioneze „în cazul în care dl Borrell nu demisionează din proprie iniţiativă”.

După vizita la Moscova, Josep Borrell s-a declarat foarte îngrijorat de atitudinea manifestată de autorităţile ruse. Într-o postare pe Twitter, el i-a îndemnat pe liderii UE „să tragă consecinţe”, ce ar putea include sancţiuni. „M-am întors la Bruxelles cu profunde îngrijorări în ceea ce priveşte perspectivele dezvoltării societăţii ruse şi alegerile geostrategice ale Rusiei. Întrevederea mea cu ministrul Lavrov şi mesajele transmise de autorităţile ruse în timpul acestei vizite au confirmat că (relaţiile dintre, n. red.) Europa şi Rusia sunt în derivă. Autorităţile ruse nu au vrut să profite de ocazie pentru a avea un dialog mai constructiv cu UE. Este regretabil şi va trebui să tragem consecinţe. Le va reveni statelor membre să decidă următoarele etape şi da, acestea ar putea include sancţiuni. Se pare că Rusia se deconectează progresiv de Europa şi consideră valorile democratice o ameninţare existenţială”, a scris şeful diplomaţiei europene.

Criticat pentru alegerea de a merge la Moscova într-un context complicat, în care partea rusă ar fi căutat orice motiv pentru a puncta la capitolul imagine, şeful diplomaţiei europene şi-a justificat vizita prin necesitatea de a „evalua mai bine situaţiile cu care ne confruntăm şi măsurile pe care ar trebui să le luăm” chiar şi în contextul desfăşurării unor „evenimente negative”.

Lista europarlamentarilor care au semnat scrisoarea:

Sincerely,
Riho Terras
Roberts Zīle
Pernille Weiss
Jaak Madison
Rasa Juknevičienė
Jacek Saryusz-Wolski
Radosław Sikorski
Adam Jarubas
Eugen Tomac
Marian-Jean Marinescu
Dace Melbārde
Nicolae Ştefănuţă
Siegfried Mureşan
Dragoş Pîslaru
Ivars Ijabs
Elżbieta Katarzyna Łukacijewska
Róża Thun und Hohenstein
Maria Walsh
Gheorghe Falcă
Jan Olbrycht
Bartosz Arłukowicz
Andrzej Halicki
Alexander Alexandrov Yordanov
Witold Jan Waszczykowski
Zdzisław Krasnodębski
Jiří Pospíšil
Peter van Dalen
Petri Sarvamaa
Miriam Lexmann
Inese Vaidere
Krzysztof Hetman
Michaela Šojdrová
Petras Auštrevičius
Tomasz Frankowski
Aušra Maldeikienė
Radka Maxová
Loránt Vincze
Derk Jan Eppink
Ivan Štefanec
Vladimír Bilčík
Vlad Gheorghe
Stanislav Polčák
Ramona Strugariu
Alexandr Vondra
Luděk Niedermayer
Ondřej Kovařík
Anna Zalewska
Veronika Vrecionová
Dragoş Tudorache
Liudas Mažylis
Anna Fotyga
Arba Kokalari
Charlie Weimers
Hermann Tertsch
Ewa Kopacz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *