Andreea, adolescenta otrăvită, care a primit ficatul unui copil de 14 ani, se simte bine

 

 

 

Organele unui băiat de 14 ani au salvat 5 vieţi! Acest lucru a fost posibil datorită generozităţii părinţilor săi, care au înţeles că fiul lor nu avea nicio şansă, el fiind rănit grav într-un accident, dar putea salva alte vieţi – 5 la număr – şi, cumva, o parte din el va trăi mai departe.

Rinichii au mers la Cluj, inima la Târgu Mureş, iar plămânii la Viena. Ficatul a ajuns la Andreea, o tânără de 18 ani pentru care fiecare oră era o luptă cu moartea. Fata mâncase, împreună cu tatăl ei, ciuperci adunate de pe câmp. Din păcate, s-a dovedit că ciupercile erau otrăvite. Tatăl fetei nu a mai putut fi salvat. Acum, tânăra este orfană, mama ei decedând în urmă cu doi ani  de cancer.

În urma ingerării de ciuperci trăvitoare, fata suferea de insuficienţă hepatică şi avea nevoie de un ficat pentru a rămâne în viaţă.

″Ficatul fetei funcţiona foarte prost, la parametri critici, mai ales la coagulare au fost probleme în timpul operaţiei. Şansele de recuperarea ale ficatului nativ erau în momentul transplantului de 2%, 3%. A fost o intervenţie complexă, lungă, de la 7 seara la 5 dimineaţa, dar s-a finalizat cu bine″, a declarat academician prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Transplant Hepatic de la Fundeni. În acestz moment, fata se află la terapie intensivă şi este pe dializă, pentru că şi rinichii ei au avut de suferit în urma otrăvirii cu ciuperci.

Operaţia a început la 7 seara şi s-a terminat la 5 dimineaţa. După câteva ore, fata a fost detubată şi respira singură. Este internată în secţia de terapie intensivă pentru recuperare postransplant. Face dializă pentru că şi rinichii ei au fost afectaţi.

Inima adolescentului donator bate acum în pieptul altui adolescent care suferea de insuficienţă cardiacă şi a fost transplantată la Târgu Mureş, intervenţia fiind coordonată de prof. dr. Horaţiu Suciu şi dr. Radu Căpâlna. Rinichii lui au salvat două vieţi şi au fost transplantaţi la Cluj iar plămânii au fost trimişi prin Eurotransplant la Viena, pentru că nu erau compatibili cu nici un pacient aflat pe lista din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *