7 pericole ce se ascund în spatele unui banal sărut

 

 

 

Puţini oameni conştientizează faptul că prin cel mai banal şi frecvent gest dintre doi îndrăgostiţi – sărutul – se pot lua o serie de boli grave. Iată 7 pericole ce se ascund în spatele acestui gest banal.

 

 

Cavitatea orală este calea prin care pot pătrunde, uşor, în organism, o serie de boli. Un simplu sărut ne poate  aduce, prin saliva partenerului, microorganism ce ne pot pune sănătatea, şi chiar viaţa, în pericol. Persoanele care au leziuni în cavitatea bucală sunt şi mai expuse acestor riscuri.

 

  1. Mononuceloza

Numită şi “boala sărutului”, mononucleoza este  generată de virusul Epstein-Barr care se găseşte în saliva purtătorilor . Manifestarea mononucleozei, la început, poate fi confundată uşor cu gripa, după care se instalează simptome precum mărirea splinei şi inflamarea ganglionilor la nivelul gâtului.

 

  1. HPV

Virusul Papilloma uman se transmite rapid prin sărut, deoarece contaminarea se realizează prin contact piele – piele. Acest virus este responsabil  şi de apariţia  cancerului esofagian.

 

  1. HIV şi alte boli cu transmitere sexuală

Infecţia cu HIV se transmite doar dacă aveţi răni în cavitatea bucală pentru că virusul pătrunde în sânge prin ele. Şi alte boli cu transmitere sexual pot fi propagate prin sărut. Însă, ca şi în cazul HIV, riscul de contaminare este mai redus prin sărut decât prin acte sexuale.

 

  1. Hepatite

Virusurile hepatitice se pot transmite deasemenea prin sarut mai ales cand persoanele prezinta mici leziuni sangenrande la nivelul cavitatii bucale, cum ar fi gingiile sangerande. In general hepatiticii au gingiile sensibile si sangereaza adesea, iar virusurile hepatitice precum VHB (virus hepatitic B) sau VHC (virus hepatitic C) sunt foarte periculoase, reprezantacnd adesea boli cronice care evolueaza spre insuficienta hepatica majora si deces. In cazul VHB se considera ca aproximativ 25% din populatie manifesta imunitate si se vindeca, restul evoluand spre hepatite cronice, ciroze si chiar cancer hepatic.

 

 

  1. Herpesul oral

Virusul herpes simplex, cel ale cărui manifestări se văd pe buze, bărbie şi nas, există într-o zonă din sistemul nostrum nervos, unde rămâne pentru toată viaţă. Tratamentele medicamentoase pot doar să-l ţină sub control, nu să-l şi anihileze. El se manifetă prin apariţia la nivelul terminaţiilor nervoase din piele sau mucoase a unor vezicule cu un lichid galben transparent şi care se vindecă greu şi, de regulă, reapar. Persoanele care au acest virus îl pot transmite printr-un simplu sărut.

 

 

 

  1. Candidoza orală

Cea mai frecventă contaminare orală cu ciuperci este candidoza. Boala se manifestă prin  depozite albe pe limbă şi pereţii cavităţii bucale, sângerări, fisuri la colţurile gurii şi senzaţie de jenă la nivelul întregii guri.

 

  1. Afte

Unele persoane se confruntă  foarte des cu afte din mai multe motive: fumat, carii /infecţii dentare, antibiotic sau igienă orală deficitară sau imunitate scăzută a organismului. Aftele bucale trebuie monitorizate de către medic pentru că există riscul ca ele să degenereze în cancer.

  1.  Răceala şi alte infecţii

În principiu, orice tip de infecţii ale cavităţii orale poate fi transmis prin sărut, însă răceala este cea mai frecventă. De asemenea, dacă un partener este răcit, sau are orice alt tip de infecţie orofaringiană, riscul de contaminare este mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *