9 decese și 47 de îmbolnăviri. Iată ce spune dr. Tudor Ciuhodaru despre infecția cu Listeria

 

Se pare că epidemia de listerioză ar fi început în 2015, când s-au semnalat primele cazuri, însă numărul mare de contaminări – 50% – s-au înregistrat anul acesta. Cazurile de îmbolnăviri au fost semnalate în Finlanda, Marea Britanie, Danemarca, Austria și Suedia. Sursa bolii infecțioase provocată de bacilul listeria pare să fie dată de produse vegetale congelate și porumb congelat.

Iată ce sfaturi ne dă dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgenţă asupra pericolului contaminării cu bacteria listeria.

Totul despre bacteria Listeria monocytogenes

 

 1. Este o bacterie rezistentă la refrigerare (2-8ºC ) ce se poate dezvolta în multe alimente.
  2. Poate intra cu ușurință în lanțul nostru alimentar mai ales că sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetația și canalizările.
  3. Gravidele au cel mai mare risc de infecție (de 20 de ori mai mare decât ceilalți adulți, 1 din 3 cazuri de infecție apar la viitoarele mămici) iar bacteria traversează placenta și ajunge la făt ducând la numeroase complicații ale sarcinii.
  4. La adulți infecția poate fi cu ușurință trecută cu vederea sau neglijată întrucât simptomele sunt minore sau ușoare (asemănătoare gripei, digestive sau infecții de tract urinar).
  5. În sarcină poate provoca avort, naștere premature, greutate mica la naștere și numeroase complicații (respiratorii, neurologice, orbire, retard) mergând până la deces.
  6. Pacienții cu imunitate scăzută precum cu cu afecțiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicații serioase neurologice sau pulmonare: meningită, encefalită sau pneumonie.
  7. Suspiciunea diagnosticului la gravide e legată de apariția febrei, durerilor de cap însoțite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales în trimestrul al treilea). Diagnosticul de certitudine al infecțiilor listeriene se bazează pe izolarea germenului în cultura din sânge, lichid amniotic și LCR.

Atenţie!
1. Căldura distuge bacteria, refrigerarea nu!
2. Se poate dezvolta în mâncarea din frigider.
3. Există teste diagnostic (bine de făcut înainte de sarcină)
4. Poate fi tratată prin admnistrarea de antibiotice.

Pentru a reduce riscul de infecție:
1. Evitați alimentele gata preparate reci.
2. Atenție la alimentele cu risc carnea insuficient gătită, salatele preambalate și înghețata depozitată/ transportată necorespunzător.
3. Respectati regulile de igienă individuală
4. Gătiți bine orice preparat.
5. Dacă utilizați cuptorul cu microunde asigurați-vă că mâncarea este complet încălzită .
6. Depozitați separat în frigider alimentele gătite de cele negătite/crude astfel încât să nu vină în contact unele cu altele.
7. Nu consumați alimente la care aveți dubii privind prepararea, conservarea sau valabilitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.