Condamnatul penal Vâlcov publică pe Facebook documente secret de stat!

Consilierul premierului Dăncilă, condamnatul penal Darius Vâlcov, a publicat, joi seară, documente clasificate strict secret pe contul său de Facebook.

Astfel, Vâlcov a publicat un protocol încheiat în 2016 între SRI și Ministerul Public, protocol pe care susține că l-a primit de la un binevoitor.

Protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informații și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii, protocol încheiat la 08.12.2016, este document clasificat ca fiind secret de stat, nivel SECRET. Conform unei precizări a Parchetului General, procedura de declasificare a fost inițiată pe 22.03.2018, dar nu a fost finalizată, documentul nefind public.  „Nu au fost comunicate informații publice cu privire la acest Protocol și nici nu a fost publicat întrucât nu a fost finalizată procedura de declasificare. Protocolul a fost transmis la data de 20.03.2018 Consiliului Superior al Magistraturii și ministrului justiției, care au fost informați și cu privire la inițierea de către procurorul general a demersurilor privind declasificarea documentului”, precizează PÎCCJ.

Articolul 303 din Codul penal arată: „Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de stat, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele unei persoane juridice dintre cele prevăzute în art. 176, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Deţinerea, fără drept, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce conţine informaţii secrete de stat, dacă poate afecta activitatea uneia dintre persoanele juridice prevăzute în art. 176, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. (3) Persoana care deţine un document ce conţine informaţii secrete de stat, care poate afecta activitatea uneia dintre persoanele juridice prevăzute în art. 176, nu se pedepseşte dacă predă de îndată documentul la organul sau instituţia emitentă.”

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *