A început exodul marilor bănci și companii din Londra, din cauza Brexit. Marea Britanie face stocuri de medicamente

Londra ar putea pierde 800 de miliarde de euro până la finalul lui martie 2019, după ce mai multe bănci importante au început să își mute operațiunile în orașul Frankfurt, din Germania, relatează The Guardian.

Iar un studiu recent arată că una din trei companii britanice plănuiește să își relocheze operațiunile în străinătate sau le-a mutat deja, pregătindu-se pentru un Brexit dur, arată un sondaj al unui grup de lobby, citat de The Guardian.

Institute of Directors avertizează că cel puțin 29% dintre directorii companiilor britanice cred că Brexitul le pune în pericol afacerea și au ales să mute sediile în alte țări. Cel puțin 1 din 10 companii și-a mutat deja operațiunile.

Și companii mari, precum Sony sau Panasonic, au mutat sediul central din Londra în alte țări din Europa. „Deși până acum s-a vorbit doar de companiile mari, cifrele recente arată că și firmele mai mici iau măsuri importante pentru a se reloca. Pentru că ele depind de resurse mai puține, trebuie să se gândească și mai atent la consecințele unui Brexit”, a declarat Edwin Morgan, directorul grupului care a făcut sondajul.

De asemenea, grupul de lobby Frankfurt Main Finance a confirmat că 30 de bănci și companii financiare au ales orașul din Germania pentru a-și muta sediile, după ce Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, la finalul lunii martie 2019.

Alte bănci, precum JP Morgan, Goldman Sachs sau Morgan Stanley, au în plan să își extindă operațiunile spre orașe precum Dublin sau Paris, așa că numărul instituțiilor financiare care vor pleca din Londra ar putea ajunge la 37.

„Ne așteptăm la un transfer de 800 de miliarde de euro în bunuri din Londra spre Frankfurt, marea parte a acestor transferuri vor avea loc în primul trimestru din 2019”, a spus Hubertus Väth, directorul Frankfurt Main Finance.

Bănci, companii de asigurări și alte instituții financiare sunt într-o cursă contra cronometru pentru a obține licențele necesare și a-și organiza forța de muncă înainte ca Marea Britanie să iasă din UE.

Fără un acord clar între Marea Britanie și UE în ceea ce privește serviciile financiare, companiile riscă să nu obțină nicio alternativă la drepturile de a avea clienți din alte țări membre UE.

„Băncile se confruntă cu o alegere: să își relocheze doar operațiunile absolut necesare sau să își mute cu totul afacerea”, spune Väth.

Efectele acestor decizii ale băncilor ar putea însemna pierderea multor locuri de muncă, pe lângă pierderile financiare pe care le va suporta Regatul Unit.

Lloyds, Standard Chartered, Credit Suisse, Citigroup și Nomura se numără printre băncile care își vor muta birourile la Frankfurt.

Banca Angliei a arătat că economia Marii Britanii se va contracta după ieșirea din UE, că PIB-ul va scădea dramatic, lira sterlină se va devaloriza, iar șomajul va urca semnificativ.

În schimb, mutarea băncilor ar putea crea, până în 2022, cel puțin 10.000 de noi locuri de muncă în Frankfurt.

Marea Britanie face stocuri de medicamente de teama unui Brexit fără acord

Marea Britanie face stocuri de medicamente de teama unui Brexit fără acord şi a cumpărat în acest scop 5.000 de frigidere pentru păstrarea acestora, devenind cel mai mare cumpărător de frigidere de acest tip din lume, potrivit secretarului pentru Sănătate şi Asistenţă Socială, Matt Hancock, transmite Reuters.

”Este esenţial să ne asigurăm că pacienţii vor continua să aibă acces la medicamentele de care au nevoie”, a declarat ministrul Sănătăţii, responsabil cu planificarea pentru Brexit, Stephen Hammond.

Potrivit guvernului britanic, circa două treimi din medicamentele utilizate de Serviciul Naţional pentru Sănătate (National Health Service – NHS) provin din Uniunea Europeană.

Premierul Theresa May, care suferă de diabet de tip 1, a spus că şi ea depinde de insulina produsă în alt stat al Uniunii Europene.

”Colaborăm foarte strâns cu industria farmaceutică pentru a ne asigura că există stocuri semnificative de medicamente în Marea Britanie”, a scris Hammond într-un articol publicat săptămâna trecută.

Unii britanici nu împărtăşesc aceeaşi încredere, iar dovezile furnizate de cititorii ziarului sugerează că oamenii fac stocuri de medicamente, de la calmante de durere pentru copii la medicamente pentru boli grave.

În cazul medicamentelor comercializate cu prescripţie, aceasta nu este o opţiune.

”Nu ar conta nici dacă aş avea toţi banii din lume, nu pot cumpăra aceste medicamente pentru sunt cu prescripţie. Nu pot să asigur viitorul copilului meu”, a declarat Jo Elgarf, mama unui copil care suferă de o formă gravă de epilepsie şi care este dependent de medicamente din UE.

Nu doar pacienţii sunt îngrijoraţi.

Directorul general al unei instituţii care administrează spitale în Birmingham, al doilea mare oraş din Anglia, a avertizat săptămâna trecută că există riscul amânării unor operaţii din cauza lipsei de medicamente.

”În eventualitatea unui Brexit haotic, fără acord, multe trusturi ale NHS ar putea rămâne rapid fără medicamente vitale”, a scris medicul Dave Rosser într-un memo adresat consiliului său de administraţie.

El a spus că ”surse bine informate şi fără orientare politică din NHS” au afirmat că volumul bunurilor provente din Europa ”ar putea scădea la o treime până la o cincime din volumul zilnic actual, pentru o perioadă de cel puţin câteva luni”.

Potrivit asociaţiei Brexit Health Alliance, 45 de milioane de pachete destinate pacienţilor sunt trimise în fiecare lună din Marea Britanie în UE şi alte 37 de milioane de pachete invers.

”Orice deviere de la standardele actuale, de către UE, şi lipsa unui acord de cooperare cu UE în domeniul medicamentelor şi al dispozitivelor medicale ar însemna un risc pentru lanţurile de aprovizionare”, a spus Russer.

O consecinţă neintenţionată a acesstei îngrijorări este că acumularea de stocuri de către spitale sau pacienţi provoacă deficit pentru alţi pacienţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *