A început procesul liderului operatiunii „Methbot” Aleksandr Zhukov

Procesul liderului operaţiunii „Methbot” Aleksandr Zhukov, acuzat între altele pe fraude pe internet şi spălare de bani, a început săptămâna asta la un tribunal federal din New York City. Alte şapte persoane au fost puse sub acuzare pentru implicarea în scheme care au adus câştiguri ilicite între 10 şi 30 de milioane de dolari, relatează RFE/RL.

Extrădat din Bulgaria în SUA în 2018, Zhukov, a pledat nevinovat descriind infracţiuni din „imaginaţia FBI” şi a cerut proces cu juraţi.

Bărbatul din Rusia şi complicii săi au creat două mari scheme de fraudă – Methboth (umflarea traficului cu pagini false de internet) şi „3eve”, prin care au infectat computere ale utilizatorilor casnici.

„Diferenţierea între „criminalitate cibernetică” şi activităţi de informaţii ale statului naţional, cum ar fi spionajul, devine din ce în ce mai dificilă, în special în ceea ce priveşte Rusia . Asta se întâmplă din pricina faptului că unii indivizi care lucrează ca hackeri guvernamentali – sau contractori – par să pirateze Occidentul în timpul liber – pentru distracţie, profit sau din patriotism”. a declarat pentru RFE / RL Mathew Schwartz, editor executiv al jurnalului industrial DataBreachToday.

Potrivit documentelor judiciare, escrocheria Methbot a prins contur în septembrie 2014 – Zhukov şi alţi cinci asociaţi din Rusia şi Kazahstan au închiriat circa 2.000 de servere de la centrele de date comerciale în principal din Texas şi au simulat vizualizări de reclame pe pagini false.

În patru ani, frauda s-a extins la sute de servere din SUA şi Europa, în principal Olanda.
Într-un mesaj obţinut de anchetatorii americani, Zhukov s-ar fi lăudat unui complice.
„Sunteţi gangsteri? Nu, suntem ruşi.”, ar fi fost dialogul dintre cei doi.

Într-un raport publicat în 2016, compania de securitate informatică White Ops a conchis că „este una din cele mai întinse şi profitabile operaţiuni de fraudare a industriei de publicitate digitală de până acum”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *