A început procesul mafioților din ‘Ndrangheta care au spălat miliarde de euro prin intermediul unor companii-paravan create inclusiv în România

Mai mulți martori au început să depuă mărturie, ieri, în cel mai mare proces împotriva Mafiei din ultimele decenii, despre felul în care grupul mafiot ’Ndrangheta a spălat, cu ajutorul băncilor britanice, miliarde de euro prin intermediul unor companii-paravan înființate inclusiv în România. Ndrangheta a folosit astfel Marea Britanie pe post de „bază de investiții și operațiuni de spălare de bani”, conform procurorului Nicola Gratteri, cel a cărui anchetă a dus la judecarea celui mai puternic grup mafiot din Italia. Un total de 355 de acuzaţi, printre care lideri politici, funcţionari, poliţişti şi oameni de afaceri, 900 de martori şi 400 de avocaţi vor fi audiaţi într-o sală de judecată fortificată din orașul Lamezia Terme din provinica Calabria, cea mai săracă regiune italiană.

Mafioții, găsiți în buncăre

Aproape toţi cei puşi sub acuzare au fost arestaţi în decembrie 2019, după o investigaţie demarată în 2016. O unitate de elită de carabinieri numită „Cacciatori” (Vânătorii) au găsit suspecţi în buncăre sub locuinţe. Un fost senator, un şef de poliţie, consilieri locali şi oameni de afaceri acuzaţi că au ajutat mafia au fost arestaţi în Germania, Elveţia şi Bulgaria. Nicola Gratteri declarat pentru „ The Guardian“ la momentul raidurilor că este cea mai mare operaţiune împotriva sindicatelor infracţionale de la megaprocesele din 1986-92 din Palermo, când procurorii sicilieni au pus sub acuzare 475 de persoane. ’Ndrangheta care îşi are baza în Calabria are reputaţia uneia dintre cele mai temute şi bogate organizaţii criminale din lume, cu o putere financiară mai mare decât Banca Germană şi compania McDonald’s la un loc, şi ale cărei profituri anuale ajung la 53 de miliarde de euro.

Băncile britanice, preferate pentru spălarea banilor

Anchetatorii italieni sunt de părere că secretul succesului său constă în abilitatea de a crea conexiuni dintre lumea „de jos” şi cea „de sus” – iar aceasta din urmă echivalează de multe ori cu Londra. Un raport din 2019 al Directorului de Investigaţii Anti-Mafie a arătat că organizaţiile criminale spală milioane de lire sterline prin băncile britanice. O investigaţie condusă între 2018 şi 2020 în regiunea Calabria a scos la iveală modul de operare al clanului Nirta care a avut drept complice în spălarea internaţională de bani un bărbat cu o firmă de gresie. dar considerat un „alchimist” în privinţa creării de companii paravan în Croaţia, Slovenia, Austria şi România.

După câţiva ani de existenţă aceste companii erau transferate în Marea Britanie şi ulterior închise. Claudio Petrozziello de la Guardia di Finanza, responsabil de monitorizarea fluxului de capital negru spune că mafioţii de la ’Ndrangheta exploatează sistemul financiar din Marea Britanie. „Problema nu este lipsa unor reglementări în Londra, ci faptul că riscurile de infiltrare a mafiei sunt subestimate”, a arătat el. Deşi considerată o organizaţie arhaică şi solitară, cu liderii săi ascunzându-se în munţi, îşi are rădăcinile într-un fenomen al clasei de mijloc care a profitat de avantajele sistemului de capital social din lojele masonice pentru gestionarea profiturilor generate de traficul internaţional de droguri. Procurorii italieni îşi fac griji acum că Brexitul le-ar putea limita eforturile de urmările a activităţilor clanurilor mafiote care ar putea profita de o cooperare potenţial slăbită între Marea Britanie şi ţările din UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *