Abolirea dreptului garantat la avort în SUA ar putea influența alegerile intermediare din noiembrie

Conform unui document dezvăluit de publicația americană Politico, femeile din SUA ar putea fi pe punctul de a pierde dreptul la avort. Majoritatea judecătorilor de la Curtea Supremă ar fi scris un proiect de aviz în acest sens. Dacă va deveni lege, hotărârea Roe v. Wade din 1973, care garanta protecția drepturilor la avort, ar fi anulată. Comentatorii vorbesc despre consecințele politice ale acestei decizii.
După cum comentează The New York Times, ”sursele au întotdeauna motivele lor. Iar draftul de opinie scurs în presă ridică o întrebare la fel de veche precum Imperiul Roman: cui folosește?

Nu Curții Supreme ca instituție. Dezordinea internă pe care o sugerează scurgerea de informații este o lovitură pentru legitimitatea instanței.

Dar faptul scurgerii nu poate fi separat de substanța sa. Și astfel, o mișcare extraordinară precum eliminarea unui drept constituțional în vigoare de o jumătate de secol ar putea transforma instanța într-o instituție ca oricare alta din Washington, unde facțiunile rivale dezvăluie secrete în speranța de a obține avantaje”.

Pentru Le Monde, ”valoarea unei țări nu se măsoară doar prin Produsul Intern Brut. Soarta pe care o rezervă cetățenilor săi contează la fel de mult, dacă nu mai mult, când vine vorba de cei mai puțin norocoși.

Abrogarea, dacă va fi menținută, va plasa Statele Unite în tabăra puținelor țări retrograde în privința avortului, precum Polonia, Honduras sau Nicaragua.

Va oferi un contrapunct dezastruos la progresele notabile în domeniul drepturilor femeii în acest domeniu înregistrate în ultimii ani, din Argentina până în Coreea de Sud și din Mexic până în Thailanda.

O astfel de retragere a Statelor Unite s-ar adăuga, este adevărat, la o ofensivă metodică venită din rândurile republicanilor împotriva drepturilor minorităților, indiferent dacă sunt sexuale sau etnice”.
BBC este de părere că evenimentul va influența alegerile de la jumătatea mandatului, care se apropie.

”Partidele tocmai își selectează candidații pentru Senat, Camera Reprezentanților, pentru posturile de guvernatori și pentru camerele legislative statale. Până acum, probleme precum economia, imigrația și criminalitatea au fost principalele preocupări ale alegătorilor.

Acum, problema avortului devine mult mai concretă. Dacă sunt politicieni naționali, susțin ei interzicerea – sau protecția – la nivel național pentru procedurile de avort? Dacă vizează poziția de guvernator, ce legi despre avort ar semna sau pentru care ar pune veto? Dacă ar fi un legiuitor de stat, ce fel de legi ar sprijini? În mai mult de jumătate din statele SUA, peisajul politic este de așa natură încât dreptul la avort va fi aproape garantat sau condamnat. Dar în altele – precum Pennsylvania și Wisconsin – soarta procedurii va depinde dacă guvernatorii democrați pro-alegeri câștigă realegerea sau sunt înfrânți”.

Ziarul italian La Repubblica observă că „președintele Joe Biden a reacționat adoptând o poziție combativă. Republicanii se bazează pe umilirea feministelor și pe succesul evanghelicilor și catolicilor care se opun Conciliului Vatican II. Cele șase luni premergătoare alegerilor vor fi destul de dure, marcate de inflație, creșterea vertiginoasă a prețurilor și războiul din Ucraina. Cruciada împotriva avortului le-ar face insuportabile”, crede ziarul italian.

Dar draftul scurs în presă alimentează speculațiile despre viitorul căsătoriei între persoane de același sex, scrie The Washington Post.

Draftul care sugerează că Curtea Supremă va eradica dreptul național la avort a declanșat un val de presupuneri că judecătorii ar putea, de asemenea, să anuleze dreptul la căsătoria între persoane de același sex, ștergând decenii de activism din partea comunității LGBTQ.

Speculația a fost determinată de interpretarea îngustă a judecătorului Samuel A. Alito Jr. asupra a ceea ce constituie un drept fundamental și de referințele sale repetate la ideea că orice drept care nu este menționat în Constituție trebuie să fie „profund înrădăcinat în istoria și tradiția acestei Națiuni” pentru a fi recunoscut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *