Absența imunoglobulinei de pe piața medicamentelor din România a generat declanșarea Mecanismului European de protecție civilă
La data de 05.03.2018, Ministerul Sănătății a luat decizia declanșării Mecanismului European de protecție civilă pentru aprovizionarea cu imunoglobulină umană. Conform comunicatuui emis, declanșarea mecanismului europen se realizează în baza Deciziei nr. 1313/2013 a Parlamentului și Consiliului European, în vederea asigurării cantității necesare de imunoglobulină umană pentru tratamentul pacienților români. Demersurile pentru achiziționarea imunoglobulinei vor fi realizate de către Compania Națională „UNIFARM” SA, care va acoperi și costurile.
„Am epuizat toate variantele de rezolvare pe termen scurt a lipsei de imunoglobulină în spitale, așa că am decis să declanșăm Mecanismul European de protecție civilă, instrument creat pentru a rezolva astfel de situații”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
Imunoglobulina este o proteina a serului sangvin secretata de catre plasmocite, provenite din limfocite (globule albe care intervin in imunitatea celulara) de tip B ca reactie la introducerea in organism a unei substante straine (antigen). Imunoglobulina este capabila sa se fixeze pe antigenul care a provocat sinteza transformîndu-se în anticorp. Imunoglobulinele neutralizeaza antigenele si le impiedica sa se reproduca. Antigenele sunt in continuare distruse de catre complement (sistem enzimatic) sau de catre celulele fagocitare (macrofage, limfocite T, polinucleare neutrofile, monocite) care se fixeaza la randul lor pe imunoglobuline.Imunoglobulinele, de origine animala sau umana, sunt utilizate ca medicamente in imunoterapie. Ele sunt indicate in prevenirea si in tratamentul bolilor infectioase (tuse convulsiva, hepatite A si B, oreion, rabie, rubeola, tetanos, varicela, zona zoster), in caz de deficit imunitar global si in prevenirea incompatibilitatii Rhesus. Administrate pe cale subcutanata, intramusculara sau intravenoasa lenta, ele ofera o protectie rapida, dar de durata limitata.
Discontinuitățile în aprovizionarea cu imunoglobulină au fost generate de retragerea de pe piață a producătorilor care asigurau peste 80% din necesar. Potrivit unei estimări a Ministerului Sănătăţii, care a invocat o estimare primită de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, România are nevoie lunar de 5.000 de fiole de 2,5 mg de imunoglobulinei.
Sursa foto: Ziarul Financiar