Actorul Volodimir Zelenski, printre candidații la președinția Ucrainei

Ucraina a intrat în febra alegerilor prezidenţiale care vor avea loc la 31 martie. Candidaţii au termen până la 3 februarie pentru a se înscrie în cursa electorală şi până la 8 februarie pentru a-şi înregistra candidaturile la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Un actor, care a interpretat rolul de preşedinte al Ucrainei într-un serial televizat, a confirmat luni că va candida la alegerile prezidenţiale din 31 martie în Ucraina, informează AFP. „Astăzi a avut loc primul congres serios al partidului <<Slujitorul Poporului>>, a afirmat Volodimir Zelenski într-o înregistrare video difuzată pe contul său de Facebook care îl arată cu zeci de susţinători în jurul unei mese acoperite de băuturi şi pizza.

Popularitatea acestui actor ucrainean de 40 de ani a cunoscut o ascensiune bruscă în urma interpretării rolului de şef al statului în serialul „Slujitorul Poporului“ („Sluga Naroda“). În urările sale de Anul Nou, el anunţase că doreşte să-l concureze pe actualul preşedinte Petro Poroşenko. Partidul său, înregistrat în urmă cu un an, a confirmat de asemenea luni că Zelenski va fi candidatul său la alegeri.

Petro Poroşenko, a cărui guvernare trebuie să facă faţă unui conflict armat împotriva separatiştilor proruşi în sud-estul Ucrainei, este devansat în prezent în sondaje de fostul premier Iulia Timoşenko. În pofida aparenţei teribiliste a candidaturii lui Volodimir Zelenski, campania sa pregătită de mult timp a reuşit să atragă o parte din electoratul dezamăgit de corupţie şi lentoarea reformelor.

În ultimele sondaje, el este creditat cu 8,8% din intenţiile de vot, faţă de 13,8% pentru Petro Poroşenko şi 16% pentru Iulia Timoşenko. Aceasta a fost acuzată că apără interesele României în detrimentul celor ucrainiene din zona Cernăuţilor. Fostul premier al Ucrainei şi candidat în alegerile prezidenţiale din 2019, a fost întâmpinată cu proteste ale grupării „Fraţii Ucrainei“ într-o vizită la Cernăuţi din luna noiembrie.

La centrul mediu Belle Vue, unde urma să aibă loc o conferinţă de presă, aceştia au venit cu pancarte şi au scandat lozinci prin care o acuzau pe Timoşenko că este „un agent al Rusiei”, iar reprezentanţa partidului său din nordul Bucovinei „Batkivşcina” slujeşte „interesele României, şi nu ale Ucrainei, conforma agenţiei BucPress din Cernăuţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *