Acuzat de abuz în serviciu, șeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA a demisionat

Scott Pruitt, directorul Agenţiei americane pentru Protecţia Mediului (EPA), a demisionat joi din funcţie, pe fondul criticilor apărute după o serie de hotărâri administrative ale sale și a acuzaţiilor de abuz în serviciu.

Pruitt, care a pus în practică politica preşedintelui de relaxare a restricţiilor ecologice, era vizat de mai multe acuzaţii privind etica, scrie Reuters.

Printre acestea se numărau deplasările cu avionul la clasa întâi, cheltuieli de securitate, instalarea în biroul său a unei cabine telefonice securizate în valoare de 43.000 de dolari – toate, pe banii contribuabilior – precum şi închirierea unui apartament de lux de la soţia unui lobbyist din domeniul mediului şi folosirea funcţiei de administrator al EPA pentru acordarea unor favoruri. E-mailuri obţinute de organizaţia ecologistă Sierra Club arată că Pruitt şi-a pus un subordonat să contacteze conducerea unui lanţ de fast-food, pentru a obţine o franciză pe numele soţiei sale.

Ziarul Washington Post a scris că alţi asistenţi ai directorului EPA au încercat să îi asigure soţiei acestuia un loc de muncă plătit cu peste 200.000 de dolari pe an la Asociaţia Procurorilor Generali Republicani.

Pruitt a încercat să se folosească de influența sa pentru a facilita achiziționarea, tot de către soție, a unui restaurant Chick-fil-A. El mai este acuzat de folosirea personalului de securitate pentru a-i cumpăra cosmetice și mâncare, pentru cheltuieli de securitate de 300 de mii de dolari pentru o călătorie în Italia, refuzul de a oferi Congresului acces la documente și emailuri de interes public.

Audiat în aprilie de o comisie a Congresului SUA, directorul EPA a fost întrebat despre majorări de salarii pentru colaboratorii săi apropiaţi şi despre persecutarea unor avertizori din cadrul agenţiei, dar nu şi-a recunoscut nicio vină.

Sub conducerea lui Pruitt, EPA a acţionat pentru abrogarea programului de reducere a emisiilor de dioxid de carbon instituit de fostul preşedinte american Barack Obama. Ca director al agenţiei – funcţie echivalentă cu cea de ministru al mediului – Pruitt a susţinut şi retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris privind combaterea încălzirii globale.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a transmis prin Twitter că a acceptat demisia lui Scott Pruitt. Directorul adjunct al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Andrew Wheeler, a fost numit director general interimar.
Scott Pruitt a demisionat și pe fondul criticilor privind legături cu un grup de lobby în domeniul energiei. Inspectorii guvernamentali au declanşat o serie de anchete la Agenţia pentru Protecţia Mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *