Adina Alberts, medicul care l-a depistat pe falsul chirurg italian: “La nivel de discuţie medicală omul este strălucit, te induce în eroare când stai de vorbă cu el în domeniul medical, n-ai niciun dubiu”

Flasul chirurg italian Matteo Politi, care se prezenta drept Matthew Mode, mai are un dosar penal în România. A convins doi medici să-i plătească 11.000 de euro garanție pentru închirierea unui spațiu într-o clinică privată.

Cei doi medici au făcut plângere la secția 4 de Poliție din București, la începutul lui noiembrie 2018. Ei spuneau că un cetățean străin, i-a înșelat, inducându-i în eroare că este proprietarul unei clinici private și pagubindu-i de o sumă importantă de bani, achitată ca garanție pentru închirierea unui spațiu în cadrul clinicii. De fapt, Matteo Politi nu avea nicio legătură cu respectiva clinică.

Cercetările sunt desfășurate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.

Matteo Politi, un italian cu 8 clase care a lucrat ca parcagiu, s-a dat drept chirurg și chiar a convins o clinică privată din România să-l lase să intre în sala de operaţie. Asistentele și-au dat seama că este ceva în neregulă cu el pentru că nici măcar nu știa să se spele pe mâini și să-și pună mănușile în mod corespunzător.

Bărbatul are, în Italia, o condamnare de un an și jumătate, cu suspendare, pentru o infracțiune asemănătoare.

Președintele Colegiului Medicilor din România a spus pentru Digi24 că va fi o anchetă extină, împreună cu DSP, pentru a vedea dacă mai sunt și alți medici străini în această situație.

„Hoţul de identitate, devenit medic fără să facă liceul. Clonând viaţa unui medic real, şi-a bătut joc de pacienţi şi spitale timp de doi ani”, titra La Stampa, în septembrie 2010. „Nu are nici măcar bacul, dar a păcălit şase spitale din patru regiuni că este medic şi a reuşit chiar să-şi deschidă propriul centru de estetică”, scria şi cotidianul local Nuova Venezia.

Depistat în Italia, cu scandalul de presă și cu o condamnare în spate, Matteo Politi a venit în România, și-a schimbat numele în Matthew Mode și a reușit să opereze, după ce a primit aviz de la Ministerul Sănătății, mai exact de la Direcția de Sănătate Publică, unde a prezentat o diplomă falsă de la facultatea de medicină din Priștina.

Chirurgul Adina Alberts, care l-a cunoscut pe italianul cu 8 clase care s-a dat drept medic, susține că Matteo Politi este ”extrem de talentat” și că ”discuțiile cu el erau la nivel academic”, deși nu are diplomele necesare.

”A venit printr-o firmă de imobiliare. Am avut discuții pe teme medicale. Discuțiile cu el te făceau să nu ai niciun dubiu cu privire la pregătire. Erau de nivel academic. Avea o personalitate puțin ciudată, bipolară, nu am dat atenție, până când am văzut câteva mici intervenții, injectabile, nu prea are maniera unui chirurg, dexteritatea. Era ceva ciudat. Mi-a trebuit o perioadă până când am realizat”, a declarat Adina Alberts la Digi 24.

Aceasta spune că în momentul în care au apărut îndoielile, a întrebat Colegiul Medicilor dacă are drept de liberă practică în România. ”Mi s-a zic că nu. M-am dus la poliție. (…) Se întâmpla în noiembrie, au început cercetările”, susține chirurgul, care spune că Politi are ”escrocheria în ADN-ul lui”.

”A escrocat sistemul medical din Italia, cât și pe cel din Anglia, este extrem de talentat. Nu este total zero. Are o experiență, în Italia a lucrat ani buni până să fie descoperit. El are experință, deși nu are diplomele de rigoare”, a mai spus Alberts.

Între data reclamației și demararea anchetei, Politi a operat nestingherit

„Eu sunt medicul care a constatat că acest doctor nu știe să opereze și eu am anunțat și Poliția, eu am anunțat și Colegiul Medicilor, de la mine au plecat toate. Din momentul în care eu am anunțat Colegiul Medicilor au trecut câteva luni bune, din păcate. Am anunțat, cred că la sfârșitul lunii octombrie sau noiembrie. Poliția și-a făcut datoria și a făcut dosarul pe care a trebuia să-l facă. Tot ce pot să vă spun este că eu sunt medicul care a dat aceste informații către Colegiul Medicilor și către Poliție. El a avut pe mână mulți pacienți, din păcate și după”, a declarat Adina Alberts, pentru B1 TV.

Jurnaliștii de la Libertatea au scris că, timp de un an, un fals medic de chirurgie plastică a lucrat la clinici din Bucureşti şi a operat zeci de oameni, sub un nume fals. El a ajuns să opereze fără însă a avea studii de medicină, iar sub numele de Matthew Mode, a lucrat la clinicile Monza, Euromedical, Prestige, MH Medical Group.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *