Aditivul alimentar dioxid de titan va fi interzis în UE începând din această vară. În ce alimente este folosit

Comisia Europeană a adoptat, vineri, o interdicție de utilizare a dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar, executivul comunitar precizând într-un comunicat de presă că interdicția se va aplica după o perioadă de tranziție de șase luni, astfel că, începând din vară, acest aditiv nu ar mai trebui adăugat în produsele alimentare.

„Siguranța alimentelor pe care le consumă cetățenii noștri și sănătatea lor nu sunt negociabile. De aceea, efectuăm un control strict și permanent pentru a garanta cele mai înalte standarde de siguranță pentru consumatori. O piatră de temelie a acestei activități este să ne asigurăm că numai substanțele sigure, susținute de dovezi științifice solide, ajung în farfuriile noastre. Prin interdicția de astăzi, eliminăm un aditiv alimentar care nu mai este considerat sigur. Contez pe faptul că autoritățile statelor membre vor coopera, asigurându-se că operatorii din sectorul alimentar vor înceta să utilizeze E171 în produsele alimentare”, a declarat comisarul responsabil cu sănătatea și siguranța alimentară, Stella Kyriakides.

Dioxidul de titan se utilizează pentru a conferi o culoare albă multor produse alimentare, de la produse coapte și paste tartinabile, până la supe și sosuri, sosuri pentru salate și suplimente alimentare, scrie Agerpres. Statele membre au aprobat în unanimitate propunerea Comisiei, prezentată în toamna trecută.

Propunerea executivului comunitar s-a bazat pe un aviz științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, care a concluzionat că E171 nu mai poate fi considerat sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.