Administrația Apele Române face bilanțul viiturilor. Pericolul încă nu a trecut

Administraţia Naţională Apele Române a anunţat, marţi seară, că s-au înregistrat viituri rapide, cu efecte severe în bazinele hidrografice Mureş, Buzău-Ialomiţa, Siret, Argeş-Vedea şi Olt. Echipele intervin pentru înlăturarea blocajelor de pe cursurile de apă.

Echipele Administraţiilor Bazinale de Apă (ABA) şi Sistemele de Gospodărire a Apelor (SGA), împreună cu cele ale Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă (IJSU) şi voluntari din cadrul primăriilor intervin, şi la această oră, cu utilajele din dotare, pentru înlăturarea blocajelor de pe cursurile de apă şi refacerea secţiunilor de transport a albiilor râurilor: Ocolişel, Ocoliş şi Sohodol (afluenţii ai râului Arieş), în judeţul Alba şi Cluj, precum şi pe râul Ampoi, afluent de dreapta al râului Mureş (bazinul hidrografic Mureş); Râul Schit în staţia hidrometrică Ceahlău, pe malul drept al râului Cracău, în comuna Bodeşti, judeţul Neamţ (bazinul hidrografic Siret)”, au transmis, marţi seară, oficialii Apele Române.

Potrivit acestora, viitura formată pe râul Târgului va fi preluată în condiţii de siguranţă în acumularea Râuşor (bazinul hidrografic Argeş-Vedea).

”În ultimele 24 de ore, precipitaţii însemnate cantitativ, scurgeri rapide de pe versanţi şi viituri rapide, cu efecte locale severe, s-au produs cu precădere în bazinele hidrografice Mureş, Buzău-Ialomiţa, Siret, Argeş-Vedea şi Olt. În cursul nopţii, în judeţele Hunedoara, Harghita, Covasna s-au înregistrat, punctual, cantităţi de precipitaţii de peste 100 l/mp”, a mai transmis instituţia.

La această oră, sunt depăsite cotele de atenţie pe răurile:

  • Bughea (la staţia hidrometrică Bughea de Jos), judeţul Argeş;
  • Abrud (staţia hidrometrică Câmpeni), în judeţul Alba, Bârsa (staţia hidrometrică Zărneşti), în judeţul Braşov, Târgului (la staţia hidrometrică Voina) în judeţul Argeş, râul Bolătău (la staţia hidrometrică Poiana Largului) în judeţul Neamţ.

Două decese, în urma viiturilor

În prezent, viiturile formate pe cursurile de apă în administrarea Apelor Române sunt tranzitate în condiţii de siguranţă. Precizăm faptul că pagubele semnificative cu caracter local au fost provocate preponderent de scurgerile de pe versanţi, torenţi şi râurile mici, necadastrate. În continuare, sunt prognozate precipitaţii cod portocaliu şi galben pe mai multe râuri. Specialiştii noştri monitorizează în teren situaţia hidrologică a cursurilor de apă şi sunt pregătiţi de intervenţie”, au mai transmis oficialii Apele Române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.