Adrian Severin a fost liberat condiționat

Fostul europarlamentar Adrian Severin a fost eliberat condiționat miercuri din închisoare, după decizia definitivă a Tribunalului București, care a respins contestația DNA și a menținut decizia de eliberare condiționată luată de Judecătoria Sectorului 5 în data de 22 ianuarie 2018.

Adrian Severin a executat efectiv un an și trei luni, după ce, pe 16 noiembrie 2016, a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la 4 ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență. Acesta fusese acuzat că, în perioada decembrie 2010 – martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnaliști britanici, care realizau o investigație sub acoperire prin care erau vizați mai mulți europarlamentari, de a-i plăti 100.000 euro anual pentru a promova în favoarea celor dintâi un amendament în cadrul Parlamentului European. DNA a cerut încuviințarea legislativului comunitar pentru a-l pune sub acuzare pe fostul europarlamentar.

În documentele depuse la instanță, Adrian Severin a susținut că întrunește condițiile legale ale liberării condiționate, respectiv o bună purtare în detenție și executatea a cel puțin o treime din pedeapsă.

„A fost o persoană disciplinată. Deși a scris lucrări științifice, nu a beneficiat de reducerea fracțiilor în baza lucrărilor sau a muncii prestate. A avut un comportament adecvat pe perioada de deținere. Considerăm că prin prelungirea detenției nu s-ar face niciun bine omenirii”, declarase Alexandra Dogaru, avocata fostului europarlamentar.

La ieșirea din penitenciar, Adrian Severin a declarat că perioada petrecută în detenție a fost „interesantă, (…) una de serioasa îmbogățire intelectuală și sufletească, (…) foarte plină de învățăminte, în care poți face diferența între ce contează și ce nu”. El a adăugat că își va continua activitatea didactică.

Sursa foto: Adrian Severin/Facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.