Afacerea „ bodyguard-ul“ lui Macron ia forma unei crize politice în Franța

În Franţa, un consilier prezidenţial este concediat şi plasat în arest, el fiind vizat de două anchete, după ce a fost filmat, pe 1 mai, în timp ce lovea un manifestant. Această afacere tinde să ia forma unei crize politice.

Alexandre Benalla, care s-a ocupat de securitatea personală a preşedintelui, a fost filmat pe data 1 Mai în timp ce lovea un manifestant.
El nu avea nici un mandat pentru a-şi pune o cască şi a acţiona împreună cu forţele de ordine, după cum a precizat Palatul Elysée. Atât justiţia, cât şi o comisie parlamentară, vor încerca să elucideze cazul.

Ministrul francez de interne Gerard Collomb va fi audiat luni în scandalul Benalla de către Comisia pentru legi a Adunării Naţionale (camera inferioară a parlamentului) dotată cu puteri de anchetă, a anunţat sâmbătă preşedinta comisiei, Yael Braun-Pivet (LREM, majoritatea prezidenţială), relatează AFP.

Audierea lui Collomb va fi publică, referitor la scandalul în care este implicat Alexandre Benalla, un colaborator al preşedintelui Emmanuel Macron filmat în timp ce lovea un manifestant pe 1 mai.

Executivul francez este suspectat îndeosebi de către opoziţia din toate taberele că a fost informat în legătură cu acţiunile lui Benalla şi că ar fi încercat să le muşamalizeze.

În context, Parchetul din Paris a anunţat, cu câtva timp mai înainte, că cei trei poliţişti suspendaţi din funcţie pentru că i-au transmis lui Benalla imagini de supraveghere video au fost plasaţi în arrest.

Cele trei persoane sunt acuzate de ”deturnare de imagini provenite de la un sistem video de protecţie” şi de ”încălcare a secretului profesional”.

Alexandre Benalla, al cărui domiciliu din Issy-les-Moulineaux (la periferia de vest a Parisului) a fost percheziţionat sâmbătă dimineaţa, a fost plasat în arest vineri dimineaţa. El trebuia să se căsătorească sâmbătă, dar fiindcă starea de arest preventiv i-a fost prelungită cu 24 de ore a fost nevoit să amâne evenimentul.

Alexandre Benalla trebuie să răspundă acum mai multor acuzaţii: violenţe comise în asociere cu persoane însărcinate cu o misiune de serviciu public, uzurpare de funcţie, port ilegal de însemne rezervate autorităţilor publice, complicitate în vederea deturnării de imagini aparţinînd unui sistem de video-protecţie.

Afacerea pare să fie mai complicată însă, Preşedinţia a sancţionat şi alte persoane în acest context. Iar polemica a luat deja proporţii. Unele voci din opoziţie cer demisia ministrului de interne Gérard Collomb. Altele îl acuză pe preşedintele Emmanuel Macron că s-a înconjurat de un cerc restrîns de consilieri şi că, prin urmare, ar avea o viziune autoritaristă de exercitare a puterii.

Cotidianul Le Parisien consideră că aceasta estea „cea mai gravă criză” cu care se confruntă Emmanuel Macron de cînd a venit la putere. Preşedinţia franceză mai este acuzată că ar fi vrut să muşamalizeze scandalul, că într-o primă fază i-a fost aplicată lui Alexandre Benalla o sancţiune mult prea uşoară. Si mai ales Preşedinţiei i se reproşează că după revelarea faptelor a continuat să-l utilizeze pe Benalla pentru misiuni de securitate, printre altele el s-a aflat împreună cu echipa Franţei în momentul festiv de pe Champs Elysées.

„Macron şi afacerea Benalla, atenţie la gorile” titrează pe prima pagină cotidianul Libération… Zeci de fotografii sunt scoase în prezent la iveală şi publicate, fotografii în care „bodyguard-ul” Alexandre Benalla apare alături de Emmanuel Macron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *