Afacerisul gorjean Nicu Sarcină, anchetat de DIICOT, continuă să căpușeze Complexul Energetic Oltenia, investigat de Comisia Europeană pentru ajutoarele de stat primite de la Guvern

Grupul Reparații Industriale și Montaj Excavatoare X SRL din Sectorul 5, București, controlat de afaceristul gorjean Nicu Sarcină, a semnat un nou contract cu Complexul Energetic Oltenia pentru reparația unui excavator de la unitatea minieră de carieră (U.M.C.) Pinoasa.

Contractul semnat pe 14 aprilie este unul subsecvent unui acord cadru încheiat pe 13 mai anul trecut, cu valoare maximă de 30 de milioane de lei, adică peste 6 milioane de euro.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Grupul Reparații Industriale și Montaj Excavatoare X SRL este deținut de Nicoleta-Liliana Zgripcea-Sarcină, 31 de ani, din Târgu Jiu, fiica afaceristului Nicu Sarcină, patronul grupului Succes, și Elenei-Ana Buzatu, 46 de ani, din localitatea Bălănești, județul Gorj.

Firma figurează cu zeci de contracte cu statul în SEAP (platforma de achiziții publice), doar în ultimii ani.

Spre exemplu, pe 1 noiembrie 2019, Grupul Reparații Industriale și Montaj Excavatoare X SRL a semnat un alt acord cadru (contract de tip abonament), cu valoare maximă de peste 2 milioane de euro pentru ”reparat tamburi de acţionare şi liberi pentru utilaje miniere”.


Foto: Nicu Sarcină; Sursa: Gazeta Sporturilor

Cine e afaceristul Nicu Sarcină zis ”Tati”.

Era considerat unul dintre cei mai bogați gorjeni și cel mai mare angajator din zonă, cu 10.000 de angajați. Potrivit topului 300 Capital din 2012, Nicolae Sarcină avea o avere de 55-56 de milioane de euro. Prin compania Succes Nic Com, aflată acum în insolvență, controla lanțul de supermaketuri Succes, dar și mai multe benzinării.

Potrivit presei locale, Sarcină mai deține exploatări forestiere, brutării, carmangerii, trust de presă (ziarul Impact, postul local de televiziune Acces Tv, radio Omega), şcoală auto, firme având ca obiect de activitate comerţul cu produse alimentare, servicii de pază, reparaţii utilaje miniere, producţie publicitară, construcţii și altele.

Afacerile cele mai prospere ale lui Nicu Sarcină au fost însă cu statul, prin lucrări de reparații la Complexul Energetic Oltenia și servicii de deszăpezire în județul Gorj. Firmele controlate de el au vândut instituțiilor publice produse de panificație și carmangerie sau lemne de foc.

Potrivit Gazetei Sporturilor, Nicu Sracină este și finanțatorul echipelor de liga 2, Luceafărul Oradea și Viitorul Pandurii.

În urmă cu 12 ani, întrebat de jurnaliști cum a reușit să clădească un imperiu, Nicu Sarcină a povestit că a început în anii ”90 culegând fragi și castane, împreună cu bunica lui. Așa și-ar fi cumpărat un Aro și a deschis un mic magazin.

Căsătorit cu o judecătoare.

Nicu Sarcină este căsătorit cu judecătoarea Laura Sarcină de la Tribunalul Gorj, fosta procuroare Laura Gherghe. Potrivit declarației de avere a judecătoarei din 2017, cei doi au averea partajată.

Potrivit unei filmări PRO TV, acum câţiva ani, omul de afaceri a fost filmat în timp ce ar fi încercat să mituiască un poliţist să nu îi dea amendă pentru depăşirea vitezei legale, sub privirile soției, pe atunci, procuroare.

În 2006, Nicu Sarcină se lăuda în presa locală că a petrecut un revelion la Cheile Buții, unde era și Traian Băsescu.

Vizat de un dosar penal și la DIICOT.

Grupul de firme Succes, controlat de omul de afaceri Nicolae Sarcină, este și în vizorul DIICOT, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. În noiembrie 2014, procurorii DIICOT Craiova au facut 19 perchezitii în Ilfov, Dolj, Gorj și Cluj, la sedii ale unor firme, într-un caz în care sunt vizate 7 persoane suspectate de evaziune fiscală și spălare de bani, cu un prejudiciu de 7 milioane de euro. Deși e de 7 ani în anchetă, cazul nu este soluționat nici acum.

Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, controlat de stat prin Ministerul Energiei.


Foto: Intalații ale CE Oltenia; Sursa: profit.ro

Complexul se află într-o situație financiară dificilă și vizează obținerea unui împrumut de peste 241 de milioane de euro de la Ministerul Finanțelor. Complexul are nevoie urgentă de bani pentru achiziția de certificate de emisii de gaze cu efect de seră pentru producția de energie a anului trecut.

Creditul ar urma să fie garantat cu bunuri mobile și imobile aflate în patrimoniul societății, în valoare de maximum 120% din valoarea împrumutului și provenind atât de la unitățile de producție de electricitate, cât și de la sucursala minieră a CE Oltenia.

În februarie anul trecut, CE Oltenia a primit un ajutor de stat de salvare constând într-un credit de 1,2 miliarde lei acordat de MFP.

Pe 5 februarie acest an, Comisia Europeană a anunțat că a deschis o investigație pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române Complexului Energetic Oltenia, prevăzute în planul de restructurare a companiei, sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate. Comisia a arătat că are îndoieli atât cu privire la legalitatea planului, cât și la șansele de reușită ale acestuia.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *