Afganistan: Aproximativ 1.000 de persoane aşteaptă undă verde de la talibani pe aeroportul Mazar-i-Sharif pentru a pleca

Aproximativ 1.000 de persoane, inclusiv zeci de americani şi afgani care deţin vize pentru Statele Unite sau alte ţări, au rămas blocate în Afganistan duminică pentru a cincea zi consecutiv şi aşteaptă undă verde de la talibani pentru a se îmbarca la bordul unor zboruri şi a pleca din ţară, a relatat New York Times, citat luni de Reuters.

Ziarul scrie că situaţia celor care speră să plece de pe aeroportul internaţional din oraşul Mazar-i-Sharif (nord) este similară cu cea a miilor de persoane aflate în imposibilitatea de a se urca la bordul unor avioane de la Kabul după ce talibanii au pus mâna pe putere în capitală înainte ca trupele americane să se retragă.

Congresmanul republican din Comisia de Politică Externă a Camerei Reprezentanţilor SUA, Mike McCaul, a declarat pentru „Fox News Sunday” că şase avioane erau blocate pe aeroportul Mazar-i-Sharif având la bord interpreţi americani şi afgani, incapabile să decoleze pentru că nu primiseră autorizaţie de la talibani.

El a spus că talibanii ţin pasagerii „ostatici pentru cereri”, dar mai multe surse au contestat declaraţia lui McCaul.

Potrivit lui McCaul, talibanii doresc „ceva în schimb” pentru a aproba zborurile şi el consideră că ei caută să obţină „completa recunoaştere din partea Statelor Unite ale Americii”.

O persoană la curent cu efortul de evacuare a declarat pentru Reuters că nu este corect ca pasagerii să fie caracterizaţi drept „ostatici”.

New York Times a relatat că organizatorii zborurilor de evacuare din Qatar au spus că avioanele de la Mazar-i-Sharif au primit autorizaţia necesară şi aşteptau aprobarea finală a talibanilor.

„Talibanii nu ţin ostatice avioanele”, a declarat citat de ziar Eric Montalvo, un puşcaş marin american în rezervă, cu gradul de maior, implicat în organizarea zborurilor.

Anterior, un alt membru republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Waltz, a cerut Departamentului de Stat să colaboreze cu organizaţiile neguvernamentale pentru a evacua americanii şi afganii în situaţie de risc. Într-o scrisoare către secretarul de stat Antony Blinken, Waltz afirmă că mai multe ONG-uri i-au spus că există curse charter „disponibile, finanţate şi gata de zbor” pentru a scoate oamenii de acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *