Afganistan: Londra a reuşit să evacueze la timp trei familii ale căror date de contact fuseseră uitate la ambasadă

Ministerul de Externe britanic a anunţat joi că a salvat trei familii afgane ale căror date de contact se aflau în documente abandonate la fostul sediu al ambasadei sale din Kabul şi care puteau ajunge în posesia talibanilor, relatează Reuters.

Documente care identificau şapte afgani au fost găsite de reporteri ai The Times marţi, în contextul în combatanţi talibani patrulau la fostul sediu al ambasadei. The Times susţine că a transmis Foreign Office detaliile celor trei colaboratori afgani şi ale celor opt membri ai familiilor lor.

Personalul britanic al Foreign Office a lăsat documentele cu detalii de contact ale afganilor care au lucrat pentru Londra împrăştiate pe jos la sediul ambasadei din Kabul, a relatat ziarul.

„Crucial este faptul că am reuşit să ducem aceste familii într-un loc sigur”, a declarat joi seară un purtător de cuvânt al Foreign Office pentru Reuters.

„Evacuarea ambasadei noastre a fost făcută într-un ritm rapid în contextul în care situaţia din Kabul se deteriora. S-au făcut toate eforturile pentru a distruge materiale sensibile”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Talibanii au preluat puterea în Afganistan la jumătatea lui august de la un guvern susţinut de SUA, ceea ce a făcut mii de oameni să încerce să fugă înainte de revenirea la regimul autocrat strict din urmă cu două decenii.

The Times. citat de agerpres.ro,  a relatat că atât de mare a fost suprinderea britanicilor la viteza cu care a fost cucerit Kabulul încât protocoalele de evacuare ale ambasadei, care includ distrugerea tuturor datelor care pot compromite angajaţi afgani, nu au fost respectate.

Documentele găsite de The Times includeau numele şi adresa unui membru senior al staffului ambasadei de la Kabul, alţi membri ai personalului şi datele lor de contact, precum şi CV-urile şi adresele a doi aplicanţi la posturi de interpreţi, relatează ziarul.

Apelurile efectuate de The Times la numerele din documentele abandonate au revelat că unii dintre cei aflaţi pe listă au fost evacuaţi în ultimele zile de Regatul Unit.

Soarta a cel puţin doi aplicanţi pentru funcţia de interpret rămâne necunoscută, mai precizează ziarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.