Afganistan: Mii de oameni disperați, blocați între talibani și forțele americane pe aeroportul din Kabul VIDEO

Mii de afgani sunt blocați joi pe aeroportul internațional din Kabul între punctele de control ale talibanilor și un țarc de sârmă ghimpată ridicat de armata americană, încercând cu disperare să se urce în orice avion care decolează, pentru a fugi de regimul fundamentalist ce se reinstalează în țară, relatează AFP din capitala afgană.

Și mai numeroși sunt afganii care asediază ambasade străine la Kabul, pradă zvonurilor despre acordarea de vize sau măcar de permise pentru a ajunge la aeroport, scrie Agerpres.

Pe rețelele sociale circulă informații neconfirmate despre mai multe persoane ucise pe aeroport, în timp ce, de fiecare parte a unei zone de facto interzise, forțe americane și talibani se străduiesc să țină sub control mulțimile.

„Marți am fost la aeroport cu copiii și familia mea. Talibanii și americanii trăgeau asupra oamenilor, dar, cu toate acestea, oamenii continuau să înainteze pentru că știau că în afară îi aștepta o situație mai rea ca moartea”, a povestit pentru France Presse un bărbat care a lucrat până recent pentru un ONG străin.

Scene de haos se desfășoară la aeroport de când talibanii au intrat duminică în Kabul fără lupte, după o ofensivă-fulger.

Imagini dramatice au arătat oameni încercând cu orice preț să se urce într-un avion care decola, unii ajungând să se cațere pe un aparat militar american Hercules care rula pe pistă.
Ulterior a fost restabilită o ordine aparentă, dar mii de oameni rămân prinși între talibani și americani, agățându-se de speranța ce pare irealizabilă că vor putea pătrunde în aeroport și vor fi evacuați în afara țării.

Mulți dintre ei au vize pentru străinătate și spun că li s-a promis că vor fi evacuați, însă pur și simplu nu reușesc să intre.

„Am vorbit cu un prieten care este acolo. Are o scrisoare de la spanioli care îl asigură că poate pleca cu ei, dar, când încearcă să ajungă la poartă, este amenințat că se va trage asupra lui”, declară pentru AFP un bărbat care a dorit să rămână anonim.

„Spaniolii i-au spus că, dacă izbutește să intre, totul va merge bine pentru el, însă nu reușește”, adaugă el.

Talibanii au furnizat escorte anumitor ambasade pentru a-i însoți pe cetățenii acestora, precum și pe unii afgani, iar aceștia sunt admiși în interior de către americani.

Însă chiar și traseul de câțiva km spre aeroport poate dura mai multe ore și se poate dovedi dramatic.

„Sunt oameni care lovesc geamurile autobuzului și încearcă să intre”, povestește o femeie care a reușit să treacă miercuri. ‘Talibanii care erau cu noi au tras în aer ca să-i alunge”.

Disperarea planează joi și în zona unde se află ambasadele. Mii de oameni strigă încercând să atragă atenția oricui se mai află încă în aceste clădiri, acum în mare parte părăsite.

„Mi s-a spus că, dacă îmi înscriu numele, coordonatele și numărul de telefon pe o hârtie la ambasada Franței, mă vor lua”, dă asigurări un bărbat.

Sute de persoane stau așezate pe trotuar, cerând o bucată de hârtie sau un pix. Washingtonul i-a acuzat miercuri pe talibani că nu-și respectă promisiunea și le permit doar străinilor să părăsească țara, nu și afganilor.

„Am văzut informații că talibanii, contrar declarațiilor publice și angajamentelor lor față de guvernul nostru, îi împiedică pe afganii care doresc să părăsească țara să ajungă pe aeroportul din Kabul”, a declarat Wendy Sherman, numărul doi al diplomației americane.

„Așteptăm de la ei să le permită tuturor cetățenilor americani, tuturor cetățenilor din țări terțe și tuturor afganilor să plece, dacă doresc, în siguranță și fără a fi hărțuiți”, a adăugat Wendy Sherman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *