Afganistan: Talibanii au ucis un apropiat al unui jurnalist de la Deutsche Welle şi au rănit un altul

Talibani aflaţi în căutarea unui jurnalist ce lucrează pentru Deutsche Welle (DW) au împuşcat mortal un membru al familei sale şi au rănit un altul în Afganistan, a anunţat vineri dimineaţa postul de radio german pe site-ul său, informează AFP.

Identitatea jurnalistului vizat, care a ajuns deja în Germania, nu a fost precizată. Mai mulţi alţi membri ai familiei sale au reuşit să fugă în extremis, în timp ce talibanii percheziţionau locuinţe vecine pentru a pune mâna pe jurnalist.

„Asasinarea de către talibani, ieri (joi), a unui apropiat al unui dintre editorii noştri este absolut tragică şi ilustrează pericolul imens în care se află toţi angajaţii noştri şi familiile lor în Afganistan”, a comentat Peter Limbourg, directorul general al DW, într-un comunicat. „Este evident că talibanii efectuează acum operaţiuni organizate pentru căutare de jurnalişti, atât la Kabul, cât şi în provincii. Trebuie să acţionăm urgent!”, a adăugat el.

Potrivit site-ului DW, talibanii au întreprins raiduri la domiciliile a cel puţin trei jurnalişti ai săi. Site-ul subliniază de asemenea că Nematullah Hemat, de la postul privat de televiziune Ghargasht TV, ar fi fost răpit de talibani şi, făcând referire la surse guvernamentale, că directorul postului de radio Paltia Ghag a fost ucis.

După ce au preluat puterea în aproape toată ţara şi la Kabul la sfârşitul săptămânii trecute, talibanii au dat asigurări că vor respecta libertatea presei.

Însă ei şi-au intensificat operaţiunile de căutare a persoanelor care au colaborat cu forţele americane şi cu NATO, afirmă un document confidenţial al Naţiunilor Unite, în pofida promisiunii lor de a nu se răzbuna pe oponenţii lor. Raportul, elaborat de un grup de experţi în evaluarea riscurilor pentru ONU şi consulat de AFP, afirmă că talibanii au „liste prioritare” cu indivizi pe care doresc să-i aresteze.

„Ei vizează familiile celor care refuză să se predea, le urmăresc şi le pedepsesc familiile ‘conform (legii) Sharia'”, a declarat pentru AFP directorul grupului de experţi, Christian Nellemann.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.