Africa de Sud: sfârșitul regimului „Zupta”

Africa de Sud trăiește un nou început al sfârșitului după ce președintele Jacob Zuma și-a prezentat demisia pe 14 februarie 2018, punând astfel capăt unei campanii începute chiar din interiorul propriului partid de schimbare a sa.

Africa de Sud a fost împărțită în ultimele luni între problemele de corupție în care ar fi fost implicat Jacob Zuma și familia indiană Gupta (oamenii de afaceri Ajay, Atul și Rajesh) și situația critică din Cape Town, care se apropie de momentul în care nu va mai avea rezerve de apă pentru locuitori. Setea de justiție a sud-africanilor pare a fi satisfăcută, după ani de zile în care familia Gupta a fost acuzată, de media dar și de diverși membri ai guvernelor din Pretoria. Cei trei frați au fost acuzați că au recompensat modul în care interesele lor financiare au fost protejate și susținute  de Zuma prin sume de bani, cadouri dar și poziții foarte bine remunerate pentru familia fostului președinte al Africii de Sud în diverse companii controlate de indieni – spre exemplu, Bonji Ngema Zuma, una din soțiile președintelui, a fost angajată la compania minieră JIC Mining Service, deținută de frații Grupta și care monopolizează piața utilaje și serviciilor de minerit în Africa de Sud. În aceeași companie, unul din fii fostului președinte, Duduzane Zuma, deține o poziție non-executivă în board-ul companiei. Astfel de exemple au fost făcute publice de-a lungul ultimelor luni de media sud-africană și internațională, ducând la creșterea presiunii asupra lui Jacob Zuma pentru a demisiona. Deși, inițial, partidul din care face parte a părut a-l susține pe Zuma, cel care a reușit să își apropie suficienți lideri politici prin metode similare celor din relația cu frații Gupta, Congresul African Național a luat spre finalul anului 2017 decizia de a se delimita de Zuma, cel mai probabil sperând a în a-și reclădi electoratul în perspectiva elegerilor din 2019. CAN, partid înființat de Nelson Mandela, a câștigat toate elegerile după sfârșitul apartheid-ului, însă imaginea dezastruoasă a lui Jacob Zuma precum și problemele de corupție în care ar fi putut fi atrași și alți lideri alături de fostul președinte le vor da mult de furcă urmașilor lui Zuma.

Cel care i-a preluat prerogativele, Cyril Ramaphosa, a fost votat ca președinte al CAN în decembrie 2017, învigând-o pe fosta soție a lui Zuma, Nkosazana Dlamini – Zuma. Printre primele semnale pe care Ramaphosa a ținut să le transmită a fost blocarea unor numiri în conducerea unor companii de stat sud-africane, poziții vizate de apropiați ai lui Zuma, cărora li s-a transmis, indirect, că e momentul să își regândească alianțele.

Situația din Africa de Sud este urmărită cu real interes nu doar de locuitorii țări, ci și de scena internațională, atât dion punct de vedere economic (au existat deja semnale pozitive de pe piața financiară, acolo unde rand-ul s-a apreciat semnificativ după numirea lui Cyril Ramaphosa), cât și strategic. China a urmărit constant piața sud-africană, care făcea parte din strategia sa de dezvoltare pe continentul african, în special în domeniul minier – Africa de Sud deține rezerve minerale evaluate la 2,5 trilioane de dolari, dintre care se remarcă cele de platină, magneziu și aur. China și-a manifestat deja interesul pentru dezvoltarea Africii, conform viziunii lui Xi Jinping, iar cea de-a doua economie a Africii reprezintă o țintă foarte atractivă pentru Beijing. Eliminarea de pe piață a fraților Gupta, cărora li s-a pus deja sechestru pe o parte din active, ar deschide  și mai mult porțile pentru China, care ar putea crește implicarea în Africa de Sud la un nivel similar cu cel din Nigeria, stat care a beneficiat de cel mai mare număr de înțelegeri comerciale cu Beijing.

Sursa foto: www.india.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *