Agenţi ai serviciilor secrete ruse, inculpaţi în SUA cu puține zile înainte de întâlnirea Trump-Putin
Departamentul american al Justiţiei a inculpat, vineri, 12 agenţi ai serviciilor de informaţii ruse suspectaţi de atacuri cibernetice comise în timpul scrutinului prezidenţial desfăşurat în Statele Unite în 2016, informează site-ul agenţiei Associated Press.
Acuzaţiile au fost anunţate de Rod Rosenstein, procuror general adjunct, şi sunt parte a investigaţiei care vizează ingenrinţele Rusiei în scrutinul prezidenţial din Statele Unite. Împotriva lor au fost formulate 11 capete de acuzare, între care activitate conspirativă de spionaj împotriva Statelor Unite, spălare de bani murdari și tentative de a pătrunde în conducerile unor agenții electorale la nivel de state americane și ale unor agenții guvernamentale. Actul de acuzare este parte a anchetei conduse de consilierul special Robert S. Mueller III, referitoare la amestecul Rusiei în campania prezidențială din 2016 și a fost publicat de New York Times.
Rusia a negat că guvernul de la Moscova ar fi jucat vreun rol în spargerea conturilor ce a precedat alegerile prezidențiale. Procurorul Rosenstein a discutat capetele de acuzare la o conferință de presă la Ministerul de Justiție la Washington, desfășurată exact în momentul în care președintele Trump era primit de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii la Castelul Windsor.
Acuzațiile se anunță cu atît mai problematice pentru diplomația americană cu cît survin la numai două zile înaintea întîlnirii programate la Helsinki între președinții Donald Trump și Vladimir Putin
Întâlnirea Donald Trump-Vladimir Putin rămâne programată, în pofida noilor tensiuni bilaterale
Ministerul de externe de la Moscova a respins vineri ca nefondată inculparea în Statele Unite a 12 agenţi ai serviciilor ruse de informaţii, acuzaţi de piratarea computerelor Partidului Democrat american înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA din noiembrie 2016, informează Reuters.
Ministerul rus de externe a reacţionat afirmând că inculparea este o modalitate de a deteriora atmosfera înaintea întâlnirii de luni, de la Helsinki, a preşedinţilor Rusiei şi Statelor Unite, Vladimir Putin şi Donald Trump.
Întâlnirea preşedintelui SUA, Donald Trump, cu omologul său rus, Vladimir Putin, se va desfăşura conform programului stabilit, în pofida noilor tensiuni asociate ingerinţelor ruse în scrutinul prezidenţial din Statele Unite, anunţă Casa Albă.”Summitul este programat”, a anunţat Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Statelor Unite.
La rândul său, Kremlinul a anunţat că aşteaptă întâlnirea. „Îl considerăm pe Donald Trump partener de negocieri. Starea relaţiilor bilaterale este foarte proastă. Trebuie să începem să relansăm relaţiile”, a declarat Iuri Uşakov, un consilier prezidenţial rus.
Rusia îl consideră pe preşedintele american Donald Trump drept ”partenerul” său, a dat asigurări vineri Kremlinul, înaintea primului summit între liderul de la Casa Albă şi omologul său rus, Vladimir Putin, transmite AFP.
”Îl considerăm pe Trump drept partenerul nostru cu care putem negocia”, le-a declarat jurnaliştilor Iuri Uşakov, consilier de politică externă al Kremlinului, înaintea întâlnirii la vârf ce va avea loc luni, în capitala finlandeză Helsinki.
”Situaţia în relaţiile bilaterale este foarte proastă. Trebuie început prin ceva pentru a o redresa”, a indicat el, afirmând că speră că după summit vor continua contactele între cei doi preşedinţi.
Relaţiile ruso-americane se află în cel scăzut punct de după Războiul Rece, printre sursele de tensiune aflându-se războiul din Siria, criza din Ucraina şi acuzaţiile de ingerinţă a Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.
Potrivit lui Uşakov, ”obiectivul acestei întâlniri este de a începe o redresare a acestei situaţii negative în relaţiile bilaterale, de a ne pune de acord asupra unor măsuri concrete pentru a le însănătoşi şi de a stabili un nivel mai mult sau mai puţin acceptabil de încredere”.
”Ne-am dori ca aceste negocieri să contribuie la instalarea unui climat care să permită să vorbim despre continuarea contactelor, inclusiv despre eventuale vizite reciproce la Moscova şi Washington”, a adăugat el.
Programul summitului prevede o întâlnire ”tete-a-tete” a celor doi preşedinţi, asistaţi doar de interpreţii lor, urmată de un dejun de lucru cu cele două delegaţii.
”Suntem pregătiţi să examinăm practic toate chestiunile legate de relaţiile bilaterale şi de agenda internaţională”, a spus Uşakov, menţionând că ‘unul din subiectele principale va fi situaţia din Siria, mai ales în contextul prezenţei militare iraniene în această ţară’.
Summitul, care va începe la ora 10.00 GMT, ”nu are nicio limită de durată, cel puţin din partea noastră”, a dat asigurări consilierul Kremlinului.
În paralel cu summitul Trump-Putin, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, şi secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, vor avea la Helsinki prima lor întrevedere, ce se va axa mai ales pe dosare sensibile precum confiscarea unor bunuri imobiliare diplomatice ale Rusiei în SUA.