Agenţia Europeană pentru Medicamente examinează un cocktail de anticorpi dezvoltat de AstraZeneca

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat joi că a început să examineze un cocktail de anticorpi dezvoltat de AstraZeneca împotriva COVID-19, deschizând calea către o posibilă autorizare pentru utilizarea medicamentului în Uniunea Europeană, relatează AFP.

Studiile clinice au arătat că medicamentul AZD7442, o combinaţie de anticorpi, reduce simptomele severe şi decesele asociate maladiei, a declarat luni compania anglo-suedeză AstraZeneca.

Decizia de lansare a unei proceduri de examinare continuă a cocktailului de anticorpi, numit de asemenea „Evusheld”, „se bazează pe rezultatele preliminare ale studiilor clinice, care sugerează că medicamentul poate ajuta la protejarea împotriva bolii”, a declarat într-un comunicat Agenţia Europeană pentru Medicamente, cu sediul la Amsterdam.

Poate dura câteva luni între începerea examinării continue de către EMA şi o eventuală autorizare a medicamentului.

Anticorpii monoclonali – care recunosc o moleculă specifică a virusului sau bacteriei ţintă – sunt versiuni sintetice ale anticorpilor naturali. Ei sunt administraţi persoanelor deja infectate, pentru a compensa deficienţele sistemului imunitar. Acest lucru este diferit de un vaccin, care stimulează organismul să producă propriul răspuns imun.

Vaccinul AstraZeneca anti-COVID-19 este unul dintre cele patru vaccinuri aprobate în prezent de EMA.

Studiul clinic care are la bază medicamentul AZD7442 „a determinat o reducere satisfăcătoare din punct de vedere statistic a cazurilor de COVID-19 grave şi a deceselor asociate maladiei, în comparaţie cu un placebo, în rândul pacienţilor care nu erau spitalizaţi şi care prezentau simptome uşoare sau moderate”, se precizează într-un comunicat publicat de compania AstraZeneca.

Studiul a fost realizat în rândul a 903 participanţi, dintre care 90% făceau parte din categoriile de pacienţi consideraţi cu risc înalt de a dezvolta forme severe de COVID-19, inclusiv persoane cu comorbidităţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *