Ajutor de stat pentru CN Unifarm SA cu scopul achizițioării imunoglobulinei

În scopul soluționării crizei existente pe piața medicamentelor din România, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență privind acordarea unui ajutor de stat către CN Unifarm SA pentru  aprovizionarea cu imunoglobulină necesară activității de prevenire a deceselor și agravării bolilor generate de lipsa imunoglobulinei umane, activitate care a fost declarată printr-un Memorandum drept serviciu de interes economic general.

CN Unifarm SA a primit un ajutor financiar  în valoare de 44,27 mil lei, suplimentând astfel bugetul Ministerului Sănătăţii pe anul 2018 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, cu respectarea prevederilor referitoare la aplicarea normelor în materie de ajutor de stat în cazul serviciilor de interes economic general.

În comunicatul de presă emis de Ministerul Sănătății se afirmă că efotul financiar către CN Unifarm SA  încearcă să pună capăt lipsei acute de pe piața din România a imunoglobulinei umane, fenomen care a devenit îngrijorător încă din anul 2017.

CN Unifarm Saeste compaia de stat care se ocupă în principal de asigurarea rețelei sanitare cu medicamente, produse farmaceutice si parafarmaceutice, produse tehnico-medicale, aparatură și echipamente sanitare, seruri si vaccinuri, reactivi si alte produse din producția internă proprie și din import. Compania Nationala “Unifarm” – S.A. colaboreaza cu Ministerul Sanatatii in vederea asigurarii programelor nationale de sănătate organizate si finanțate de acest minister, prevazute in Legea nr. 100/1998 privind asistența de sănatate publică.

Pentru a depăși situația criticăîn care se află, România a solicitat sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene prin intermediul Mecanismului European de protecție civilă stabilit în baza Deciziei 1313/2013 a Parlamentului și Consiliului European pentru furnizarea oricărei cantități disponibile de imunoglobulină umană.

“A fost necesar acest demers. Criza de imunoglobulină a durat prea mult și are un impact vital asupra multor pacienți care așteaptă acest medicament. În perioada în care tratamentele vor fi asigurate în acest mod, vom căuta soluții pe termen lung pentru a ne asigura că nu mai ajungem în astfel de situații”, a declarat Sorina Pintea , ministrul Sănătății.

Sursa foto: www.euromedical.ro