Albanezii cer în stradă demisia guvernului și alegeri anticipate

Mai multe mii de demonstranți, simpatizanți ai opoziției, au înconjurat clădirea Parlamentului de la Tirana, solicitând demisia guvernului și organizarea de alegeri anticipate.

Protestatarii acuză guvernul de corupție și legături cu crima organizată. Clădirea Parlamentului este apărată de un gard de sârmă ghimpată și sute de polițiști. Presa albaneză relatează că de dimineață Tirana este practic sub asediul forțelor de poliție. Având în vedere că ședința parlamentului începea la aceeași oră cu mitingul opoziției, deputații majorității au intrat în sediul parlamentului cu o oră mai devreme pentru a evita întâlnirea cu demonstranții.

Presa locală informează că Poliția nu permite libera circulație a cetățenilor pe anumite artere din centrul capitalei Albaniei.

Mii de persoane solicită demisia premierului socialist Edi Rama, pe care opoziţia îl acuză de corupţie şi de legături cu crima organizată, relatează Klan TV, preluat de dpa.

„Nu există o Europă pentru o Albanie cu corupţia la cel mai înalt nivel, Europa nu îşi deschide uşa hoţilor”, le-a spus liderul Partidului Democrat, Llulzim Basha, oamenilor adunaţi la protest.

Demonstraţia a avut loc în faţa clădirii parlamentului, care a fost păzit de o forţă de poliţie masivă.

Deşi în mai multe rânduri au avut loc violenţe în timpul protestelor din acest nou val – poliţia utilizând gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a-i ţine departe pe demonstranţi de clădirile guvernamentale -, marţi nu s-au produs incidente semnificative.

Basha a promis un nou protest „decisiv” pe 16 martie, într-o tentativă de a forţa alegeri anticipate.

Partidul Democrat şi alte partide de opoziţie au renunţat la activitatea parlamentară luna trecută, dar socialiştii lui Rama au continuat să guverneze cu majoritatea confortabilă pe care o deţin.

Albania a aderat la NATO în urmă cu un deceniu, iar premierul Edi Rama speră ca în iunie ţara sa să primească undă verde pentru începerea negocierilor de aderare la UE.

Totuşi, Albania a fost criticată pentru reformele lente, deficienţele statului de drept şi alegerile problematice, notează dpa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *