Alegeri Italia 2018: întoarcerea lui Silvio Berlusconi

În 4 martie 2018, italienii își vor vota noul Parlament și vor fi martori, cel mai probabil, la o nouă perioadă de negocieri și instabilitate ținând cont că niciun partid din cea de-a treia economie a EU nu poate crea o majoritate în Parlament de unul singur.

După ce prima pagina a fost ținută de partidul fostului comediant Beppe Grillo, o dată cu apropierea de data alegerilor,atenția se îndreaptă către fostul premier Silvio Berlusconi, care, la 81 de ani, se pregătește să conducă cea de-a treia forță politică din Italia – partidul de dreapta Forza Italia. Berlusconi, care și-a pus numele inclusiv pe sigla partidului, s-a întors, dar nu poate candida după scandalul de evaziune fiscală din 2013. Totuși, stilul său de comunicare direct și clar este privit favorabil de electoratul în vârstă și de votanții din zona de sud a Italiei, care a resimțit mult mai puternic problemele economice ale țării decât zonele mai bogate din Nord. Silvio Berlusconi și-a creionat discursul în jurul ideii că doar el ar putea fi cel care să salveze Italia de populism, deși până acum Forza Italia nu a propus încă un candidat viabil pentru alegeri.

Silvio Berlusconi caută să obțină susținerea și decizionalilor UE, pozând în liderul italian care ar putea să țină piept negocierilor și efectelor Brexit. În ciuda trecutului tumultos al lui Berlusconi, nevoia de sprijin resimțită la nivelul CE în special pare să îi creeze o imagine pozitivă lui Berlusconi, privit de o parte din decizionalii europeni ca fiind un pol potențial de contracarare a curentelor populiste anti-europene.

Rămâne de văzut însă dacă Berlusconi va reuși să obțină voturile pentru care este creditat de sondaje. Ceea ce este cert este că fostul premier nu și mai permite, ca și imagine politică, pași greșiți – neîndeplinirea măsurilor promise, în special către electoratul vulnerabil economic , va duce la marginalizarea sa și va crea un test de identitate pentru Forza Italia.

Sursa foto: www.wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *