Alegeri Italia 2018

Scrutinul din 4 martie 2018 a confirmat tendințele votanților de a da credit partidelor antisistem și, mai important, celor de extremă dreapta, coaliția Forza Italia, condusă de Silvio Berlusconic are va avea, cumulat, cele mai multe mandate în legislativ, dar nu şi majoritatea.

Mişcarea 5 Stele, partid populist şi antisistem, e marele câştigător al alegerilor din Italia. Această formaţiune întemeiată cu doar opt ani în urmă este de acum cea mai mare forţă politică în Parlamentul de la Roma. Şi totuşi, voturile primite nu sunt suficiente să-i permită să ridice pretenţii pentru formarea guvernului.

Forţele de stânga, conduse de Partidul Democrat, aflat la guvernare, a obţinut un scor modest. Dat fiind tabloul rezultat, formarea unei coaliţii de guvernare va fi dificilă. Aşadar o situaţie incertă la Roma, care ar putea deveni chiar periculoasă. Asta, în cazul în care coaliția lui Silvio Berlusconi s-ar destrăma, iar Liga Nordului, partid de extremă-dreapta, s-ar alia cu Mișcarea 5 stele. Atunci s-ar obține majoritatea, iar Italia ar deveni a doua țară din Uniunea Europeană, în decurs de câteva luni (după Austria), care ar aduce extrema-dreaptă la guvernare.

Partidul populist antisistem Mişcarea Cinci Stele (M5S) a obţinut între 29,5% şi 32,5% în urma scrutinului parlamentar desfăşurat duminică în Italia, conform sondajelor de opinie citate de postul RAI News şi de cotidianul La Repubblica. Pe locul doi se situează Partidul Democrat (PD, centru-stânga), cu un scor estimat a fi între 20% şi 23%.

Însă coaliţia condusă de fostul premier Silvio Berlusconi speră să poată forma viitorul guvern. Partidul Forza Italia (FI, centru-dreapta), condus de Silvio Berlusconi, este creditat cu 12,5%-15,5%, la egalitate cu formaţiunea de extremă-dreapta Liga Nordului (12,5%-15,5%), condusă de Matteo Salvini. Partidul naţionalist-conservator Fraţii Italiei (FdI), condus de Giorgia Meloni, ar urma să obţină între 3,5% şi 5,5%.

Partidul Liber şi Egali (LeU) este creditat cu 3%-5%, formaţiunea +Europa ar urma să obţină 2%-4%, Noi cu Italia 1%-3%, iar Mişcarea Civică Populară 1%-2%.

Sursa foto: www.agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.