Alegeri legislative în VIDEO Republica Moldova. Zeci de autocare au adus din Transnistria cetățeni la vot

Sute de oameni aduşi organizat cu autocarele au dat năvală dis-de-dimineaţă în mai multe secţii de votare deschise pentru cei din stânga Nistrului, reţelele de socializare abundă de imagini cu autocare în rând şi cu mulţimi de oameni care se îndreaptă spre secţiile de votare, relatează jurnal.md.

Imagini incredibile vin de la Varniţa, acolo unde localitatea, dar în special secţiile de votare sunt pur şi simplu paralizate de zeci de autocare cu cetăţeni aduşi din stânga Nistrului, anunţă portalul unimedia.info.

Potrivit localnicilor, primele autocare au ajuns în localitate pe la ora 6.50.

Oamenii din Varnița mai spun că alegătorii aduși organizat au fost instruiți instruiți de către angajații companiei Sheriff să voteze cu PD, iar drept răsplată li se dau câte 20 de dolari.

Alți cetățeni au fost aduși la Varnița pentru a vota cu PSRM, în schimbul a 400 de lei. „Dacă Dodon a dat autocare ca să aducă lumea încoace, trebuia să gândească cu capul. Mi-a spus o doamnă că vineri la dânșii la „zavod (fabrică)” au venit și au întrebat dacă au cetățenia RM. Dacă da, vă dăm 400 de lei ca să votați pentru Dodon”, a spus o femeie venită de la Tiraspol, într-o intervenție live difuzată de activistul Valeriu Pașa.

„Uitaţi-vă cum vin din nou cu sutele, cu miile, transnistrenii care nu achită un leu în bugetul naţional, vin şi ne hotărăsc soarta. Moldoveni, ieşiţi la votare, nu le daţi voie să ne hotărască soarta. E straşnic ce se întâmplă”, scrie Vasile Dânga, unul dintre internauţi, care a surprins imagini cu rândurile de alegători care mărşăluiesc organizat spre secţia de votare.

La Rezina, batalionul de alegători au fost aduşi chiar înainte de deschiderea secţiei de votare. „Ora 6:54, uitaţi-vă cum vine lumea la secţia de la casa de cultură din Rezina. Ce patrioţi sunt oamenii din Pridnestrovia. Nu-s indiferenţi deloc faţă de ceea ce se face la noi în ţară”, a ironizat Ilian Caşu, care a postat imaginile.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a venit cu unele precizări privind anumite situaţii apărute în desfăşurarea procesului electoral de astăzi din Republica Moldova.

Astfel, privind cazurile de transportare la secţiile de votare a cetăţenilor cu drept de vot din localităţile din stânga Nistrului, reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale au precizat că legislaţia naţională nu prevede interdicţii privind transportarea cetăţenilor către secţiile de votare.

„Aceste cazuri urmează să fie documentate în modul corespunzător şi examinate inclusiv prin prisma fenomenului de corupere a alegătorilor. Inspectoratul General de Poliţie a fost sesizat despre aceste fapte”, au menţionat reprezentanţii CEC.

Cozi și la secțiile din diaspora

Moldovenii din diasporă au ieșit masiv la vot. Coadă imensă s-a format la secția de votare care a fost deschisă în sediul Ambasadei Republicii Moldova în capitala Germaniei, potrivit Jurnal TV.

Și la Consulatul Republicii Moldova din Frankfurt oamenii au ieșit masiv la vot. Mai mulți moldoveni din diaspora nu au putut vota astăzi la secția de votare de la Ambasada Republicii Moldova din Marea Britanie, deoarece datele de naștere ale alegătorilor ar fi altele decât cele indicate în actele de identitate.

Maia Sandu: Dacă alegerile parlamentare vor fi fraudate, vom ieşi în stradă să ne apărăm

Co-preşedintele blocului electoral ACUM Maia Sandu a declarat, duminică, că există posibilitatea organizării de proteste în cazul în care rezultatele alegerilor parlamentare de duminică vor fi fraudate.

Sandu a afirmat că protestele sunt singura soluţie de apărare a voturilor, în contextul în care „instituţiile statului sunt de partea regimului”.

„Dacă alegerile vor fi fraudate, mai mult decât au fost fraudate până astăzi, cu siguranţă că vom ieşi să ne apărăm votul. Noi suntem cei care putem să facem acest lucru. Altcineva nu este. Cum am spus, instituţiile statului sunt de partea regimului, din păcate. Nu putem să ne bazăm pe ele”, a afirmat Maia Sandu.

Liderul principalului partid de opoziţie şi-a exprimat speranţa că formaţiunea politică din care face parte va câştiga suficiente mandate în Parlament pentru a putea forma viitorul guvern al Republicii Moldova.

„Cu toţii trebuie să conştientizăm cât de gravă este situaţia din Republica Moldova, cât de important este să punem capăt hoţiilor, să punem capăt degradării, să facem ordine în această societate până nu e prea târziu. Cu toţii înţelegem că o gaşcă de hoţi care a capturat instituţiile statului, care le foloseşte împotriva noastră în fiecare zi, care ne sperie, ne ameninţă, care ne sărăceşte, care ne alungă copiii şi nepoţii de acasă, este tare periculoasă pentru ţară, pentru noi toţi. Este şansa noastră, dar este şi datoria noastră să salvăm ţara, să salvăm societatea, să salvăm viitorul copiilor noştri. E tare important să face diferenţa dintre adevăr şi minciună”, a adăugat Sandu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *