Alegeri locale în Polonia, test foarte important pentru conservator-populiștii de la putere

Former Polish Prime Minister and leader of main opposition party Law And Justice (PiS) Jaroslaw Kaczynski casts his ballot at a polling station to vote during the legislative elections in Poland on October 25, 2015 in Warsaw. AFP PHOTO / WOJTEK RADWANSKI (Photo credit should read WOJTEK RADWANSKI/AFP/Getty Images)

Polonezii îşi aleg duminică primarii şi consiliile regionale, într-un climat tensionat între conservatorii aflaţi la putere, care vor să-şi consolideze poziţiile pe plan local, şi opoziţia centristă. În centrul tensiunilor se află controversatele reforme judiciare ce au pus pe jar Europa, scrie AFP.

Acest scrutin, primul după toamna lui 2015, are loc cu şapte luni înainte de alegerile europene şi cu un an înainte de cele legislative.

„În mod evident este un test pentru principalele partide, test care se va da în marile oraşe şi la nivelul consiliilor regionale“, consideră politologul Stanislaw Mocek de la Academia de Ştiinţe a Poloniei.

Subiectele specifice alegerilor locale (locuinţe, transportul în comun, poluarea, etc.) nu au lipsit din campanie, dar principalii candidaţi au alocat mult timp marilor mize naţionale şi chiar internaţionale.

Cu patru zile înainte de scrutin, Partidul Lege şi Justiţie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, formaţiune aflată la putere, a lansat un clip video agresiv avertizându-i pe polonezi că, în cazul în care liberalii vor avea câştig de cauză la locale, există riscul ca în Polonia să vină migranţi, sursa tuturor tipurilor de violenţă, relevă AFP.

Mizând pe conjunctura bună şi pe generoasa sa politică socială, PiS ar putea avansa la alegerile pentru consiliile regionale, dar fără să obţină majoritatea, fiind creditat în cele mai recente sondaje cu 33-34% din opţiuni.

Acest scrutin, primul după toamna lui 2015, are loc cu şapte luni înainte de alegerile europene şi cu un an înainte de legislative.

„În mod evident este un test pentru principalele partide, care se va juca în marile oraşe şi la nivelul consiliilor regionale”, subliniază politologul Stanislaw Mocek de la Academia de Ştiinţe a Poloniei.

Chiar dacă subiectele tradiţionale ale alegerilor locale (locuinţe, transportul în comun, poluarea, etc.) nu au lipsit din campanie, principalii candidaţi au alocat mult timp marilor mize naţionale şi chiar internaţionale.

Mizând pe conjunctura bună şi pe generoasa sa politică socială, partidul Lege şi Justiţie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, la putere din 2015, ar putea avansa în consiliile regionale, fără să obţină neapărat majoritatea, fiind creditat în cele mai recente sondaje cu 33-34% sprijin.

Susţinătorii săi văd în acest partid un apărător curajos al intereselor poloneze. Abordată de AFP, o actriţă poloneză cunoscută, care refuză să i se dezvăluie identitatea, se declară „naţionalistă, prin urmare pro-PiS”. Ea se mândreşte cu faptul că a votat „nu” la referendumul privind aderarea la UE în 2003 şi denunţă „banda de liberali care au vândut uzinele poloneze străinilor”.

Pe de altă parte, reforme controversate şi procedee considerate uneori neconstituţionale de către opoziţie, precum şi disputa cu Bruxellesul au consolidat electoratul care se opune PiS.

Potrivit sondajelor, şansele PiS de a câştiga, la finalul unui al doilea tur, la 4 noiembrie, primăriile din câteva mari oraşe par relativ modeste. Aceasta nu înseamnă că nu trebuie încercat. Greii din PiS, fără a fi candidaţi, s-au lansat în bătălie: atât Jaroslaw Kaczynski, cât şi şeful guvernului Mateusz Morawiecki şi miniştrii săi şi-au înteţit reuniunile şi declaraţiile, promiţând o colaborare armonioasă a candidaţilor lor cu guvernul central.

PiS desfăşoară ofensive paralele. Pe de o parte, lupii săi tineri, Patryk Jaki şi Malgorzata Wassermann, ţintesc oraşele de mare simbolism Varşovia şi Cracovia. Jaki, ministru-adjunct al justiţiei, îşi bazează campania pentru „o Varşovie cinstită şi ambiţioasă” pe critici împotriva echipei aflate la sfârşit de mandat. El şi-a construit imaginea în fruntea unui comitet de verificare a re-privatizărilor, marcate de ilegalităţi atribuite primăriţei Hanna Gronkiewicz-Waltz, fostă lideră a Platformei Civice (PO, opoziţie).

Pentru a-l înfrunta, PO l-a trimis în bătălie pe Rafal Trzaskowski, fost europarlamentar şi fost ministru. Cu 13 ani mai în vârstă decât contracandidatul său, el pare aproape la fel de tânăr ca acesta din urmă şi pledează pentru „o Varşovie pentru toţi”. Trzaskowski se poate lăuda cu dezvoltarea oraşului sub conducerea prietenilor săi politici: salubrizare, metrou, piste de biciclete, amenajarea destul de reuşită a cheiului Vistulei.

Pentru a-l combate, partidul la putere a lansat cu patru zile înaintea votului un spot video pentru a-i avertiza pe polonezi că liberalii riscă să aducă în Polonia migranţi, sursă a tot felul de violenţe.

Pentru a guverna în regiuni, conservatorii vor trebui să încerce să formeze coaliţii, poate cu stânga postcomunistă (SLD, 8% potrivit sondajelor) şi mişcarea antisistem Kukiz’15 (6%). O sarcină dificilă.

În prezent, PiS controlează doar un consiliu regional din 16.

În aceste condiţii, pentru a guverna în regiuni, conservatorii vor fi nevoiţi să încerce să formeze coaliţii, poate cu stânga postcomunistă (SLD, 8% potrivit sondajelor) şi mişcarea antisistem Kukiz’15 (6%). Misiunea se anunţă însă a fi una dificilă. În prezent, PiS controlează doar un consiliu regional din 16.

În acest timp, alianţa de opoziţie formată din Platforma Civică (PO, centristă) şi formaţiunea Nowoczesna (liberală) a avut ca temă principală de campanie „bararea drumului PiS spre colectivităţile locale“, reproşându-le conservatorilor, printre altele, disputele cu Bruxelles-ul şi reformele ce ar fi menite să subordoneze executivului puterea judiciară.

Un sondaj de opinie publicat în urmă cu câteva zile de Kantar şi citat de Politico.eu, arată însă că opoziţia condusă de PO întruneşte numai 24% din intenţiile de vot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *