Alegeri locale în Turcia. Erdogan încearcă să nu piardă marile oraşe

În turcia au loc astăi alegeri locale, pe fondul unei crize economice dure. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoganică încearcă să evite înfrângeri la Ankara sau Istanbul, relatează AFP.

Birourile de vot s-au deschis la ora 07.00 în mai multe oraşe din Turcia, iar de la ora 08.00 s-au deschis în întreaga ţară.

În contextul în care Turcia se confruntă cu prima sa recesiune din ultimii 10 ani, cu o inflaţie record şi şomaj în creştere, acest scrutin are valoare de test pentru Erdogan, care a câştigat toate alegerile de la ajungerea la putere a partidului său, AKP, în 2002.

Ca semn al importanţei acestor alegeri locale pentru el, preşedintele de 65 de ani a avut 102 întâlniri în 50 de zile. Vineri şi sâmbătă, el a pronunţat 14 discursuri la Istanbul.

Duminică, alegătorii trebuie să-şi aleagă primarii, consilierii municipali şi şefii de cartier („muhtar”).

O atenţie deosebită va fi acordată celor 30 de municipalităţi metropolitane care constituie „plămânul economic” al ţării, cu lupte strânse la Bursa şi Antalya.

Dar toate privirile vor fi îndreptate în special pe capitala Ankara şi pe Istanbul, centrul economic şi demografic al ţării, unde hegemonia AKP este ameninţată.

La Istanbul, Erdogan l-a trimis candidat pe fostul premier Binali Yildirim, în timp ce la Ankara favorit este candidatul opoziţiei, Mansur Yavas.

Duminică se confruntă două coaliţii, pe de-o parte AKP şi aliaţii utranaţionalişti din MHP, iar pe cealaltă parte social democraţii din CHP şi partidul de dreapta Iyi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *