Alegerile din Ucraina s-au transformat în show: Poroșenko s-a prezentat pe Stadionul Olimpic pentru dezbatere, Zelenski nu

Preşedintele Ucrainei, Pedro Poroshenko, a ajuns la dezbaterea programată cu rivalul său, Volodimir Zelenski, însă acesta din urmă nu a fost prezent, scrie BBC.

Cei doi au căzut de acord pentru a participa la o dezbatere televizată pe Stadionul Olimpic din Kiev însă nu s-au înţeles privind data. Zelenski dorea ca evenimentul să aibă loc vineri, cu doar două zile înainte de alegeri.

Preşedintele ucrainean în exerciţiu, Petro Poroşenko, s-a exprimat duminică în faţa miilor săi de simpatizanţi în incinta unui stadion, unde îl invitase pentru o dezbatere pe rivalul său în cursa pentru alegerile prezidenţiale, actorul Volodimir Zelenski, potrivit AFP.

O scenă cu două pupitre purtând numele fiecăruia dintre cei doi candidaţi fusese instalată în perspectiva dezbaterii în centrul de presă al stadionului olimpic din Kiev, cel mai mare din această ţară aflată la porţile UE.

Afară, mii de susţinători ai preşedintelui îi scandau numele şi îl chemau pe Zelenski să vină la dezbatere, dar degeaba.

Petro Poroşenko, 53 de ani, l-a acuzat pe adversarul său, de 41 de ani, un novice în politică, că vrea să evite întrebările dificile.

El a afirmat că va respecta „voinţa poporului ucrainean” în cazul victoriei lui Volodimir Zelenski în cursul celui de-al doilea tur de scrutin, programat duminica viitoare.

Zelenski, care interpretează rolul unui preşedinte într-un serial televizat, este creditat cu 61% din intenţiile de vot, faţă de 24% în favoarea lui Poroşenko, potrivit unui sondaj publicat joi.

În cursul primului tur al alegerilor de la sfârşitul lunii martie, actorul câştigase peste 30% din sufragii, faţă de 16% cât acumulase preşedintele în exerciţiu.

„Nu-mi place faptul că această campanie prezidenţială seamănă cu un film mut”, a ironizat duminică şeful statului ucrainean, alături de pupitrul gol al lui Zelenski.

„Trebuie să o spun: viitorul Ucrainei este în pericol!”, a spus el la sfârşitul acestui discurs de o oră, urmat de o baie de mulţime.

Poroșenko, care se află în urma rivalului său după ce a câştigat doar 16% din voturi în prima rundă a alegerilor prezidenţiale, speră acum să profite de lipsa lui Zelenski de la dezbatere. Preşedintele, despre care mulţi spun că nu a făcut destule pentru a se lupta cu probleme precum corupţia din Ucraina, l-a acuzat pe Zelenski că i-ar fi frică de dezbatere.

„Dacă se ascunde de oameni iar, dacă îi este frică, îl vom invita iar, îl vom invita în fiecare zi la fiecare emisiune pentru ca toată ţara să vadă ce va vota”, a transmis el mulţimii şi publicului de acasă când a ajuns la stadion.

Dezbaterea a fost propusă iniţial chiar de Zelenski. Însă, conform corespondentului BBC Jonah Fisher, comediantul spera ca actualul preşedinte să refuze.

Zelenski a ignorat până în prezent regulile obişnuite din campanii – nu a organizat niciun miting şi a acordat puţine interviuri – preferând să comunice pe reţelele sociale.

Nu este clar, de asemenea, care este ideologia sa politică. În ciuda acestui fapt, el a câştigat confortabil prima rundă, adunând peste 30% din voturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *