ALERTĂ. Averile sindicaliștilor, la control!

Panică în rândul sindicaliștilor care nu au dat niciodată socoteală pentru averile acumulate. Camera Deputaţilor a adoptat tacit un proiect de lege care prevede că persoanele cu funcţii de conducere în cadrul organizaţiilor, federaţiilor şi confederaţiilor sindicale sunt obligate să îşi depună declaraţii de avere şi de interese. Decizia finală se va lua însă în Senat, care este for decisiv.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate adaugă la categoriile care trebuie să depună aceste declaraţii şi persoanele cu funcţii de conducere în cadrul organizaţiilor, federaţiilor şi confederaţiilor sindicale. Acestea trebuie să îşi declare averea şi interesele la şeful compartimentului de resurse umane din cadrul instituţiilor amintite.

Potrivit proiectului de lege, preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii şi trezorierii organizaţiilor, federaţiilor şi confederaţiilor sindicale se supun activităţii de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau îndeplinirii funcţiilor cuprinse în prevederile Legii 144/2007.

Conform expunerii de motive, această reglementare este necesară pentru a nu „eclipsa echitatea ce trebuie să domine actul de justiţie al personalului de conducere din cadrul sindicatelor” şi pentru a elimina discriminarea.

Iniţiatorii propunerii legislative sunt trei deputaţi: Niculai Iftimie (PSD), Calotă Florică Ică (ALDE) şi Toma Petcu (ALDE).

Camera Deputaţilor este primul for sesizat pentru acest proiect de lege, proiect care va pleca la Senat pentru dezbatere şi vot.

Spre exemplu, fostul sindicalist Liviu Luca, condamnat în dosarul Petrom, a fost mereu în atenția opiniei publice pentru averea colosală pe care o deține. Niciodată însă nu a trebuit să dea socoteală de unde avea banii și nici să depună vreo declarație de avere. În comuna Păuleşti din Prahova este imperiul lui Luca. Domeniul său de aici se întinde pe 27.000 de metri pătraţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *