Alertă de mediu! Încă o carieră ilegală a apărut pe valea Bistriței gorjene, în plină arie protejată Natura 2000 / Zona include o peșteră unde adăpostesc lilieci protejați

Încă o carieră ilegală a apărut pe versantul stâng al văii Bistriței gorjene, în plină arie protejată Natura 2000 Nordul Gorjului de Vest, semnalează biologul și activistul de mediu Călin Dejeu. El atrage atenția că în zonă există o peșteră pe care lilieci protejați o folosesc ca adăpost.

”Chiar pe versantul opus al vâlcelei este o peșteră folosită ca adăpost de lilieci protejați din genul Rhinolophus. Foarte grav este și faptul că peștera în cauză nu a fost cercetată de speologi, putem avea o rețea subterană care se extinde și în versantul care se vrea a fi distrus. Iar orice peșteră care nu este deschisă pentru turiști reprezintă în sine un habitat protejat de interes comunitar”, a declarat Călin Dejeu pentru newsmaker.ro.


Foto 1: carieră ilegală pe valea Bistriței gorjene în plină arie protejată Natura 2000; Sursa: Călin Dejeu

E penal! Ce spune legea

Potrivit Ordonanței de urgență 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, articolul 33 alineanul 1 litera d: ”Pentru speciile de plante și animale sălbatice terestre, acvatice și subterane (…), cu excepția speciilor de păsări, și care trăiesc atât în ariile naturale protejate, cât și în afara lor, sunt interzise: (…) d) deteriorarea și/sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă” Iar potrivit articolului 52, alineatul 1, litera d: ”Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă săvârșirea următoarelor fapte: (…) d) nerespectarea prevederilor art. 33 alin. (1) și (2)”.

Carieră în plină arie protejată!

În plus, tot în situl Natura 2000 Nordul Gorjului de Vest, o firmă vrea să deschidă o carieră pe versantul nordic. Ecologiștii încearcă de 5 ani să o blocheze. Acum, firma Explocarb SRL din Motru a solicitat acord de mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj. Între timp, în baza unui studiu (memoriu de prezentare necesar obținerii acordului de mediu), firma a obținut aviz favorabil de la Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate. Studiul comandat de firma care vrea să deschidă cariera susține că legislația europeană de mediu nu interzice activitățile din zona ariilor protejate”, dacă se respectă măsurile pentru conservarea mediului, faunei și florei.

”Chiar dacă acele specii și habitate presupunem prin absurd că nu sunt prezente pe locația unui proiect de carieră (ceea ce întotdeauna este o minciună), speciile și habitatele sunt în inter-relație, depind de ce se întâmplă în jurul lor, ce se întâmplă în restul ariei naturale protejate. Această inter-relație este esența obiectului de studiu al ecologiei. Cei care susțin că este legal să deschizi o carieră în sit Natura 2000 se fac că nu înțeleg că o specie sau un habitat nu depinde doar de suprafața ”căreia îi face umbră”. Ce caută să facă studii de impact indivizi care se fac că nu au noțiuni elementare de ecologie? O carieră distruge tot, elimină covorul vegetal și solul, distruge chiar și relieful, ireversibil. Dacă suprafața carierei nu contează că este distrusă, nu prezintă relevanță pentru speciile și habitatele pentru care a fost desemnat situl, atunci nu ar fi fost inclusă în sit. Este cât se poate de simplu. Doar cine nu vrea să înțeleagă nu înțelege”, arată biologul Călin Dejeu.

În plus, studiul susține că nu ar exista lilieci în zonă. Studiul a contestat însă puternic de ecologiști.

”Nu reiese metodologia folosită pentru evaluarea prezenței liliecilor sau pentru identificarea coloniilor rezidente. Nu se regăsesc informații dacă s-au folosit detectoare de ultrasunete manuale sau automate sau dacă sau evaluat adăposturi subterane sau supraterane sau dacă s-a recurs la capturare cu plase chiropterologice în habitatele de hrănire (ideale pentru alte specii). Fără aceste detalii studiul pe partea de lilieci pare a fi realizat “la birou”. Similar, faptul că în imediata vecinătate a locației propuse nu ar fi colonii de lilieci, nu înseamnă că liliecii nu ar fi afectați prin distrugerea habitatelor din zona propusă. În literatura de specialitate se arată că Myotis blyhii, dar și Myotis myotis (specii de lilieci – n.r.) pot face naveta în fiecare noapte pe distanțe de peste 20-40 de kilometri în habitatele de hrănire. Astfel, în zona proiectului propus pot ajunge chiar și exemplare din colonia de naștere din Peștera Fusteica (tot în interiorul sitului Natura 2000), aflată la o distanță aeriană de doar 14-15 km. În concluzie finală, considerăm ferm că studiul pe lilieci nu are la bază informații corecte, lipsând și detalii despre metodologie. Astfel recomandările nu pot fi decât incomplete, cu potențial de prejudiciu asupra chiropterofaunei locale. Este absolut exclus și imposibil ca într-o zonă cu biodiversitare remarcabilă și bine documentată, să nu se identifice nici măcar una dintre speciile de lilieci strict protejate. Recomandăm ca înainte de avizare, să se efectueze studii detaliate și adecvate, cu metodologie corespunzătoare, pe tema liliecilor”, a arătat și Szilárd-Lehel Bucs de la Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor.


Foto 2: liliac comun mic; Sursa: https://batslife.eu/

A cui e firma Explocarb SRL cu sediul în Motru, Gorj – culmea! – pe Aleea Liliacului!

Firma este deținută de Vasile-Silviu Carlaonț, Dumitru Baros și o altă firmă a lui Carlaonț, Maninter Car SRL. Vasile-Silviu Carlaonţ este considerat de presa locală unul dintre „băieţii deştepţi” din minerit, care a făcut milioane de euro prin carierele miniere pe care le deţine în zona Motru.

Carlaonţ este acţionar majoritar la patru firme: Explocarb SRL, Explogrant SRL, Maninter Car SRL şi Haltnic SRL. Explocarb are licențe de exploatare a lignitului, calcarului şi granitului la Ştiucani, Peştişani și Padeş. Firmele lui au vândut cărbune către falimentara Regie Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin, singurul producător de apă grea din România.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *