ALERTĂ! Doze de vaccin Astra Zeneca din lotul cu probleme în Italia, administrate și în România

Italia a oprit joi de la administrare un lot de vaccinuri AstraZeneca împotriva Covid-19 după ce au fost raportate două decese în Sicilia. Persoanele decedate fuseseră vaccinate recent cu doze din lotul cu seria ABV2856. Autoritățile italiene au precizat că nu a fost stabilită deocamdată o legătură între vaccin și decese, dar vaccinarea a fost oprită din precauție. Doze din lotul respectiv au ajuns în România, informează presa locală și națională, persoane din mai multe orașe din țară fiind vaccinate cu acest ser.

Cu toate acestea, autoritățile italiene au anunțat astăzi că nu vor mai permite vaccinarea anti-Covid din lotul ABV 2856. Decizia a fost luată după decesul a două persoane, ulterior vaccinării. Între motivele suspendării se află faptul că a cauzat probleme de coagulare a sângelui, potrivit agenției italiene Ansa.

Una dintre persoanele vaccinate, din Suceava, contactată de Libertatea, susține că se simte bine după vaccin.

Și ȘtirileProTV au relatat că lotul a fost folosit în România, că autoritățile de la București au aflat și că s-au întâlnit joi seara pentru o decizie.

Mai multe țări europene au oprit temporar administrarea vaccinului Astra Zeneca. Cele mai multe pe un lot, ABV5300, care nu a fost administrat în România, a declarat Valeriu Gheorghiță. Austria, Danemarca, Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg și-au oprit vaccinarea după efecte secundare apărute celor administrați cu lotul ABV5300, amintește Libertatea. La rândul ei, Italia a oprit temporar vaccinarea după ce doi oameni vaccinați cu lotul ABV2856 au murit, fără să existe însă nicio legătură confirmată între vaccinare și decese.

Eșantioane din acest lot vor fi analizate de Institutul Național de Sănătate din Italia, iar AIFA va comunica „orice informații noi care devin disponibile” în legătură cu cercetarea desfășurată.

Vaccinuri din acest lot au ajuns şi în Romania, scrie presa locală. Astăzi, la Iaşi s-au facut imunizări cu vaccinuri din acest lot, potrivit unei adeverințe prezentate de Ziarul de Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *