ALERTĂ! Incident grav Rusia-SUA în Marea Neagră: Rușii au lovit o dronă americană în apele internaționale

Un avion de luptă rusesc a doborât o dronă MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre, potrivit unui oficial american citat de CNN.

Potrivit CNN, drona Reaper și două avioane SU-27 Flanker operau peste apele internaționale deasupra Mării Negre.

Unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în fața dronei și a eliberat combustibil în fața aeronavei fără pilot, potrivit oficialului american citat de CNN.

Unul dintre avioane a deteriorat apoi elicea dronei Reaper, care este montată pe spatele dronei, a spus oficialul. Avariile produse elicei au forțat SUA să doboare drona Reaper în apele internaționale din Marea Neagră

Casa Albă a denunţat un act ”necugetat” al Rusiei.

John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) al Executivului american subliniază că au mai avut loc, în trecut, interceptări ale unor drone americane de către avioane ruseşti, dar că acest incident este ”unic”, pentru că a condus la pierderea dronei de tip Reaper.

Drona de tip Reaper, fabricată de societatea americană General Atomics, este o aeronavă pilotată de la distanţă de tip MALE (altitudine medie, anduranţă lungă), echipată cu senzori ultramoderni – bulă optronică şi radar – în vederea unor operaţiuni de supraveghere la o viteză de croazieră de 335 de kilometri pe oră.

Cu o anvergură de 20 de metri, ea are o anduranţă de 24 de ore de zbor.

Ea poate duce la bord mai multe tipuri de armament – bombe cu ghidaj laser şi/sau GPS (GBU) şi rachete de tip Hellfire.

Echipajul de la sol al dronei este alcătuit din patru persoane.

În afară de Statele Unite, mai multe armate europene deţin drone de tip Reaper în flotele lor, inclusiv Regatul Unit, Italia, Franţa şi Spania.

Spaţiul aerian al Mării Negre este teatrul unor interacţiuni foarte regulate între drone şi aeronave ale statelor membre NATO şi forţele armate ale Rusiei.

Avionul rus de vânătoare de tip Su-27 este un avion cu un singur loc.

El a fost introdus în serviciu în 1985.

El a condus la multe variante – Su-30, Su-33, Su-35 şi Su-37

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *