ALERTĂ. Iohannis Trimite Codul Penal La CCR!

Modificările la Codul Penal, dar și la Legea privind DNA au fost trimise de președintele Klaus Iohannis la Curtea Constituțională! Iohannis susține că sesiune extraordinară convocată de Parlament pentru modificarea actelor normative a fost neconstituțională. Șeful statului arată, printre altele, că modificările aduse tind să relaxeze și mai mult tratamentul sancționator de drept penal, să golească de conținut instituția pedepsei și să o deturneze de la scopul preventiv al acesteia.

Prin noua reglementare a liberării condiționate nu este asigurat justul echilibru între scopul cu caracter preponderent individual de a asigura respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor condamnate și scopul sancționator al răspunderii penale, care corespunde interesului general, se arată în sesizarea făcută de Klaus Iohannis la CCR.

Șeful statului mai arată în sesizare că prin modificările aduse se crează o confuzie între circumstanțele agravante și circumstanșele atenuante ale unei infracțiuni. Și prevederrile legate de achitarea unui prejudiciu sunt neconstituționale în opinia șefului statului, în lipsa unor termene clare până la care acesta poate fi onorat.

Curtea Constituțională urmează să fixeze o dată pentru dezbateri, cel mai probabil în luna septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *