ALERTĂ. Sute de mii de ouă CONTAMINATE, vândute în București!

Ouă contaminate cu fipronil au fost descoperite la o fermă avicolă din județul Olt, aparținând de societatea din județul Teleorman la care s-a depistat anterior substanța interzisă în ouă. Inspectorii DSV au sechestrat peste 300.000 de ouă, însă peste 280.000 de bucăți au fost vândute, mare parte în București.
Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, au fost prelevate probe de ouă și teste de sanitație, pentru analize, de la o fermă care aparține aceleiași societăți din județul Teleorman la care s-a depistat prezența fipronilului în ouă.
Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, în 15 ianuarie au fost prelevate probe din ouă pentru analize de la o fermă care aparține societății din Teleorman la care a fost depistat Fipronil în ouă. Primele buletine au confirmat prezența Fipronilului în probele analizate, astfel că au fost puse sub sechestru ouăle aflate la momentul controlului în unitate și a fost interzisă livrarea de ouă pentru comercializare, până la sosirea rezultatelor de laborator și au fost prelevate alte probe pentru analize. În data de 20 ianuarie, au sosit buletine de analiză care confirmau prezența Fipronilului și în alte probe de ouă, iar concentrațiile de substanță detectate în probele analizate au fost între 0,02 și 0,07 mg/kg (limita maximă admisă este 0,005 mg/kg).
Ce este Fipronilul
Fipronilul este un ingredient obișnuit în produsele veterinare, fiind folosit pentru eliminarea puricilor, păduchilor și căpușelor la animale, însă este interzisă folosirea acestuia în cazul animalelor destinate consumului uman. Organizația Mondială a Sănătății clasifică fipronilul printre substanțele chimice cu „grad de pericol moderat” la om, pornind de la testele pe animale.
Nu are un efect cancerigen dovedit, dar, în doze mari, poate provoca tulburări neurologice și vărsături. Se apreciază că riscul de otrăvire este foarte mic, chiar nul, având în vedere concentrațiile găsite în ouăle contaminate (mai mici de 1,2 mg/kg). Experții consideră că nu există nici un risc pentru consumatori, dacă o persoană cu o greutate de 60 de kilograme consumă într-o zi opt ouă cu cea mai mare concentrație de fipronil detectată până acum, spun specialiștii.